Eveniment

Amendă de 2.000 de lei pentru Ministerul Educaţiei pentru că ar fi discriminat elevi maghiari

Amendă de 2.000 de lei pentru Ministerul Educaţiei...

Autor: Roxana Din, Mediafax

02.10.2019, 16:32 214

Ministerul Educaţiei a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza lipsei manualelor de limbă română speciale şi a noilor programe şcolare speciale la limba română pentru elevii claselor cu predare în limba maternă maghiară din preuniversitar.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a amendat, miercuri, ministerul Educaţiei cu 2.000 de lei, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Motivele invocate de CNCD în sensul aplicării sancţiunii sunt lipsa manualelor şcolare de limbă română speciale, lipsa noilor programe şcolare speciale la limba română pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, fapt ce încalcă dreptul constituţional al cetăţenilor români aparţinând minorităţii maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Colegiul director a aplicat Ministerului Educaţiei Naţionale din România sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 de lei. Recomandă Ministerului Educaţiei Naţionale să întreprindă urgent toate măsurile necesare pentru a aplica prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr. 1 din 2011, referitoare la predarea limbii şi literaturii române pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, cu scopul de a asigura dreptul constituţional al acestora de a învăţa limba română, limba oficială a statului”, se arată în comunicat.

Potrivit datelor comunicatului CNCD, aceste lipsuri au împiedicat elevii în cauză să înveţe la un nivel competitiv limba română, limba oficială a statului, să aibă acces la educaţie în condiţii de egalitate, să aibă acces la formare şi piaţa muncii din România în condiţii de egalitate, totdată fiindu-le încălcat şi dreptul la demnitate.

„Fapta Ministerului Educaţiei Naţionale de a nu aplica prevederile art. 46 alin. (1) şi (2) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 în privinţa asigurării programelor şcolare şi a manualelor de limbă română, speciale, pentru elevii din clasele cu predare în limba maternă maghiară, pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, constituie faptă de discriminare, potrivit art. 2 alin. (1), art. 2 alin. (4), art. 10 lit. h.) şi art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000”, arată datele comunicatului CNCD.

Conform aceleiaşi surse, colegiul director al CNCD a constatat că Ministerul Educaţiei Naţionale nu a iniţiat sau implementat nicio politică publică pentru îmbunătăţirea creşterii gradului de cunoaştere a limbii oficiale a statului de către cetăţenii români aparţinând minorităţii naţionale maghiare, elevi în clase cu predare în limba maternă maghiară.

„Pasivitatea Ministerului Educaţiei Naţionale a condus la rezultate foarte slabe ale elevilor din clasele cu predare în limba maternă maghiară, la examenele la limba şi literatura română de la evaluarea naţională din clasa a VIII-a şi de la examenul de Bacalaureat”, spun reprezentanţii CNCD prin intermediul comunicatului.

Hotărârea de amendare a MEN a fost adoptată de Colegiul director al CNCD în şedinţa din data de 02 octombrie 2019.

Colegiul director dispune o monitorizare de 6 luni, iar hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO