Eveniment

Amendă fără precedent: Comisia Europeană a amendat cu 390 milioane de dolari cinci bănci care au format un cartel ilegal pe piaţa valutară

Amendă fără precedent: Comisia Europeană a amendat cu...

Autor: Mediafax

02.12.2021, 19:16 3252

UBS, Barclays, RBS, HSBC şi Credit Suisse au fost amendate cu un total combinat de 344 de milioane de euro (390 de milioane de dolari), a anunţat joi Comisia Europeană într-un comunicat citat de CNBC.

Investigaţia a arătat că traderii de valută din aceste cinci bănci au discutat informaţii sensibile şi planuri de tranzacţionare. Aceştia îşi coordonau ocazional planurile de tranzacţionare prin intermediul unei camere de discuţii profesionale online numită Sterling Lads, a precizat comisia.

Amenzile aplicate de patru dintre bănci - UBS, Barclays, RBS şi HSBC - au fost reduse cu 10%, deoarece acestea şi-au recunoscut participarea la cartel.

Credit Suisse nu a beneficiat de această reducere, deoarece nu a cooperat cu autorităţile, a precizat Comisia. Cu toate acestea, amenda sa a fost redusă cu 4% pentru a reflecta faptul că banca nu a fost responsabilă pentru toate aspectele cazului.

În cele din urmă, UBS nu trebuie să plătească nicio amendă, deoarece banca a primit "imunitate totală" pentru că a dezvăluit existenţa cartelului.

"Deciziile noastre privind cartelurile de a amenda UBS, Barclays, RBS, HSBC şi Credit Suisse transmit un mesaj clar că Comisia rămâne hotărâtă să asigure un sector financiar solid şi competitiv, care este esenţial pentru investiţii şi creştere", a declarat Margrethe Vestager, şefa autorităţii europene în domeniul concurenţei, într-un comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO