Eveniment

Amendă pentru marii giganţi americani din tehnologie: Google şi Apple trebui să plătească 10 milioane de euro autorităţilor italiene pentru utilizarea „agresivă” a datelor comerciale de la utilizatori

Amendă pentru marii giganţi americani din tehnologie:...

Autor: Dorin Oancea

30.11.2021, 09:25 42

Autoritatea pentru concurenţă din Italia a amendat Google şi Apple cu câte 10 milioane de euro, pentru "practici agresive" legate de utilizarea comercială a datelor utilizatorilor, anunţă Reuters.

Autoritatea a precizat în comunicat că cele firmele nu au furnizat "informaţii clare şi imediate" cu privire la modul în care colectează şi utilizează datele celor care le accesează serviciile.

Atât Google, cât şi Apple au declarat că nu sunt de acord cu decizia autorităţii antitrust şi că vor face apel.

Organismul de supraveghere a declarat că, atunci când utilizatorii îşi creează un cont la Google, sistemul a fost conceput astfel încât termenii şi condiţiile privind utilizarea datelor să fie configurate astfel încât să fie acceptate.

În cazul Apple, utilizatorii nu au posibilitatea de a alege în această privinţă, a adăugat autoritatea de reglementare antitrust.

"Oferim transparenţă şi control de top tuturor utilizatorilor, astfel încât aceştia pot alege ce informaţii să împărtăşească sau nu şi cum sunt folosite", a declarat Apple într-un comunicat, calificând drept "greşită" opinia autorităţii de reglementare.

Google a precizat într-un comunicat că a urmat "practici corecte şi transparente pentru a oferi utilizatorilor servicii utile, precum şi informaţii clare privind utilizarea acestora".

Amenda este suma maximă pe care autoritatea de supraveghere o poate aplica în aceste cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO