Eveniment

America se îndreaptă cu viteză către o criză majoră: rata la un credit ipotecar a crescut la maximul ultimilor 35 de ani, pe măsură ce inflaţia şi dobânzile explodează, ameninţând să lase pe dinafară mulţi americani care vor să îşi cumpere o casă

America se îndreaptă cu viteză către o criză...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2022, 23:12 5271

Ratele la creditele ipotecare din SUA au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 35 de ani, pe măsură ce inflaţia şi dobânzile cresc, ameninţând să lase mulţi prim-cumpărători pe dinafară, scrie FT. 

Rata medie a dobânzii la un credit ipotecar cu rată fixă pe 30 de ani a sărit cu peste jumătate de punct procentual, ajungând la 5,78%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008, potrivit furnizorului de credite ipotecare Freddie Mac.

Creşterea săptămânală a fost cea mai accentuată din 1987 încoace. Rata era de 3,2% la începutul anului, în timp ce în urmă cu un an, înainte ca Rezerva Federală să se angajeze într-o campanie agresivă de creştere a dobânzilor, ipoteca cu rată fixă pe 30 de ani avea o medie de 2,93%.

Accelerarea rapidă a ameninţat să răcească o piaţă imobiliară puternică, deoarece americanii - mulţi dintre ei lucrând de acasă în timpul pandemiei de coronavirus - au profitat de ratele ipotecare mai mici pentru a cumpăra locuinţe, ducând astfel preţurile la niveluri record.

Dar creşterea recentă a ratelor ipotecare a ameninţat accesibilitatea pentru noii cumpărători de locuinţe, încetinind cererea de locuinţe.

"Cumpărătorul mediu de locuinţe se confruntă în prezent cu rate ipotecare mai mari ca pondere din venitul său decât cele observate ultima dată la vârful boom-ului de la mijlocul anilor 2000", a declarat Matthew Pointon, economist senior în domeniul imobiliar la Capital Economics. "În condiţiile în care creditorii prudenţi nu vor relaxa standardele de creditare ipotecară, acest lucru va închide mulţi potenţiali cumpărători din piaţă. Într-adevăr, ponderea cumpărătorilor pentru prima dată a scăzut recent la minimul ultimilor 13 ani."

Cumpărătorii de locuinţe, uimiţi de creşterea rapidă a ratelor ipotecare, se pot uita la eforturile Rezervei Federale de a domoli inflaţia din SUA, care a atins luna trecută un nou maxim al ultimilor 40 de ani, precum şi la creşterea aşteptărilor inflaţioniste, ceea ce sugerează că americanii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de perspective şi de finanţele lor. Miercuri, Fed a majorat rata de referinţă cu 0,75 puncte procentuale, cea mai mare creştere din 1994 încoace.

"Aceste rate mai mari sunt rezultatul unei schimbări a aşteptărilor privind inflaţia şi cursul politicii monetare", a declarat Sam Khater, economistul şef al Freddie Mac. "Ratele ipotecare mai mari vor duce la o temperare a ritmului fulminant al activităţii imobiliare pe care l-am cunoscut la ieşirea din pandemie, ceea ce va duce, în cele din urmă, la o piaţă imobiliară mai echilibrată."

Moderaţia începe deja să se vadă în date: rata construcţiilor de locuinţe noi în SUA a scăzut în luna mai la cel mai lent ritm din aprilie 2021.

Începuturile de locuinţe din SUA au scăzut cu 14,4% de la o lună la alta, la un ritm anualizat de 1,5 milioane, potrivit departamentului de comerţ. Permisele de construcţie, considerate un indicator principal al pieţei imobiliare, au scăzut cu 7% faţă de luna precedentă, la un ritm anualizat de 1,69mn.

Sentimentul constructorilor de locuinţe a scăzut pentru a şasea lună consecutiv în iunie, în condiţiile în care inflaţia şi ratele ipotecare mai mari au slăbit cererea de locuinţe noi.

Saltul recent al ratelor la creditele ipotecare a fost calculat înainte de şedinţa de stabilire a ratelor de către Rezerva Federală din această săptămână. Oficialii Fed au semnalat că rata dobânzii de politică monetară ar putea creşte cu mult peste 3% până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO