Eveniment

America se revoltă. Protestele violente s-au răspândit peste tot în ţară şi zeci de oraşe sunt ca în război. Cel puţin 25 de oaşe din 16 state au impus starea de asediu. FOTO

Autor: Mihai Draghici

31.05.2020, 19:19 4695

Cel puţin 25 de oaşe din 16 state au impus starea de asediu, anunţă CNN. Garda naţională a fost activată în 12 state şi în District of Columbia. Proteste au loc în cel puţin 30 de oraşe, după moartea lui George Floyd, bărbatului de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat de poliţie

Printre oraşele aflate sub stare de asediu se află Beverly Hills, Los Angeles, Denver, Miami, Atlanta, Chicago, Louisville, Minneapolis, Cincinnati, Cleveland, Portland, Philadelphia, Pittsburgh, Nashville, Seattle, Milwaukee.

Reţeaua de retail Target a închis temporar 175 de magazine din cauza protestelor. "Ne vom concentra asupra siguranţei membrilor echipei noastre şi ajutând comunitatea noastră să se vindece", a declarat retailerul într-un comunicat.

În Minnesota, 71 de magazine sunt închise, 49 sunt închise în California, 12 sunt închise în New York, iar restul sunt închise în alte state.

În Minneapolis au fost efectuate zeci de arestări.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a declarat o stare de urgenţă în districtul Los Angeles.

De asemenea, guvernatorul a autorizat asistenţă către Los Angeles, după ce a primit o solicitare din autorităţilor locale să desfăşoare Garda Naţională pentru a ajuta la dispersarea protestatarilor.

Starea de asediua fost anunţată şi în San Francisco, în timp ce primarul solicită Gărzii Naţionale să fie în aşteptare

Primarul London Breed a spus că Garda Naţională din California va rămâne în aşteptare.

„Mi-aş dori ca ofiţerii să nu fi făcut asta”, spune primarul din New York, după ce poliţia a intrat în barieră pentru a reţine protestatarii

Primarul din New York, Bill de Blasio, s-a declarat deranjat sâmbătă seară de un videoclip cu o maşină a poliţiei care intră într-o barieră în spatele căreia se află un grup de protestatari. "Mi-aş dori ca ofiţerii să nu fi făcut asta", a adăugat el, dar a menţionat că există un context.

„Nu este potrivit ca protestatarii să înconjoare un vehicul de poliţie şi să ameninţe ofiţeri de poliţie. Acest lucru este greşit şi nu s-a mai întâmplat în istoria protestelor din acest oraş ", a spus Blasio.

„Nu voi da vina pe ofiţerii care încercau să facă faţă unei situaţii absolut imposibile...Mi-aş fi dorit ca ofiţerii să fi găsit o abordare diferită, dar să începem de la început. Protestatarii din acest videoclip au făcut un lucru greşit înconjurând acea maşină de poliţie”.

De asemenea, primarul a spus că nu va dispune stare de asediu în New York.

În schimb în Indianapolis trei persoane au fost împuşcate, una fiind ucisă în timpul protestelor.

Cadavrul unui bărbat a fost găsit la bordul unui vehicul carbonizat în urma protestelor violente din oraşul american Minneapolis, relatează cotidianul Le Figaro.

Cadavrul a fost găsit duminică dimineaţă (duminică după-amiază, ora României), după violenţele produse în cursul nopţii.

Autorităţile încearcă să afle identitatea victimei.

Proteste violente au izbucnit în numeroase oraşe din Statele Unite ca reacţie la moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO