Pentru americani, a atrage investiţii în America de la oricine ar fi - germani, francezi, chinezi, arabi, est-europeni etc - a crea locuri de muncă, a plăti taxe locale, a face profit, a crea prosperitate economică în jur este politică de stat de sus până jos. Iar americanii nu par să aibă impresia şi retorica că vin străinii să le fure ţara, că vin să facă profit pe seama lor, că vin să-i facă săraci.
Cel mai bine vezi şi auzi acest lucru la faţa locului, la Washington, la SelectUSA Investment Summit 2025, cel mai important şi cel mai mare eveniment realizat şi susţinut de guvernul american prin Departamentul de Comerţ, unde, la ediţia din acest an, sunt prezenţi peste 5.500 de participanţi, din care 2.500 de business investors, reprezentând 90 de ţări din întrega lume.
De partea cealaltă sunt prezente 56 de state americane, care le pun pe masă tuturor celor interesaţi toate facilităţile pe care pot să le ofere ca să investească la ei în stat şi în final în America.
În faţa unei săli arhipline, aproape de dimensiunea unui teren de fotbal (şi nu era singura sală), la Gaylord National Resort and Convention Center în Maryland Harbor, la 30 de minute de mers cu maşina de Washington, preşedintele american Donald Trump a avut un mesaj video special adresat tuturor participanţilor, în care a transmis că SUA este cea mai bună ţară din lume unde pot să investească şi le-a promis că le va reduce taxele, va elimina birocraţia şi reglementările stricte, iar dacă vin în SUA vor avea numai de câştigat.
“Reglementările stricte, birocratice, distrug business-urile, distrug locurile de muncă şi voi face tot pentru a elimina aceste lucruri”, a spus Donald Trump.
Tarifele vamale au trecut în plan secund, pentru că toată lumea vorbea numai despre investiţii în America.
Howard Lutnick, Secretarul de stat pentru Comerţ, le-a reiterat participanţilor că administraţia Trump va face tot posibilul pentru a face din Statele Unite cea mai bună ţară pentru investiţii din lume, cum nu va fi alta niciodată.
“Toată lumea este binevenită să investească in America”.
SelectUSA Investment Summit este realizat sub patronajul Departamentului de Comerţ din America.
Pentru a accentua acest lucru, că toată lumea este binevenită să investească în America, indiferent cine ar fi, în primul panel de deschidere, unde atenţia este cea mai mare, americanii au adus doi şefi de top de la Siemens şi Mercedes, unele dintre cele mai mari companii din Germania, pentru a explica audienţei de ce au investit în Statele Unite, de ce au investiţii de câteva miliarde de dolari direct în SUA şi nu în altă parte.
Am primit teren, am primit utilităţi, am primit un regim favorabil de taxe. America este lider în tehnologie şi în AI, avem nevoie de cele mai bune talente în aceste domenii, pentru că acum vorbim de smart factory, iar America este cea mai puternică ţară, a menţionat Barbara Humpton, Preşedinte şi CEO Siemens USA.
“Noi avem 45.000 de oameni în Statele Unite, există un interes la nivelul tuturor statelor americane pentru proiectele noastre, ne-am parteneriat cu şcolile locale, peste tot există o abordare de business”, a menţionat ea.
Ola Källenius, Chairman of the Management Board şi CEO al întregului grup Mercedes-Benz, a spus că grupul german este prezent aici cu investiţii noi de câteva miliarde de dolari datorită facilităţilor fiscale primite, datorită sistemului de taxe prietenos, datorită capacităţii şi a pieţei de a veni cu idei noi, datorită modului în care autorităţile locale se uită la business şi atrag investiţii. Şi nu în ultimul rând datorită forţei de muncă calificată pe care a găsit-o.
El a dat exemplul statului Alabama, care a atras o investiţie Mercedes uriaşă prin reducerea reglementărilor, prin energia ieftină oferită, prin modul în care toate autorităţile politice, începând de la guvernator, congresmeni şi senatori până la celelalte autorităţi locale susţin investiţiile.
“În domeniu educaţiei, am primit tot sprijinul pentru a adapta şcolile la ceea ce avem noi nevoie. Toate aceste lucruri fac diferenţa atunci când discutăm despre investiţii”, a precizat cel mai înalt executiv al grupului german Mercedes.
Glenn Youngkin, guvernatorul statului Virginia le-a supus participanţilor că are ca obiectiv să reducă birocraţia la minim astfel încât realizarea investiţiilor să dureze cât mai puţin, astfel încât companiile să intre cât mai repde pe piaţă.
“Noi vrem ca voi să aveţi succes pentru că altfel şi noi ca stat vom avea succes“, a menţionat el.
Pentru toată lumea, America este o ţară mult prea mare pentru a fi ignorată, indiferent de cine se află la Washington, la Casa Albă, iar autorităţile americane – cel puţin prin Departamentul de Comerţ, care are ca responsabilitate prin reprezentanţii lor din întreaga lume să atragă investiţii în America şi să faciliteze exportul produselor americane în întreaga lume, fac tot posibilul pentru a susţine businessul american, indiferent unde este el.
SelectUSA Investment Summit este sub patronajul Departamentului de Comerţ şi fiecare ataşat comercial american şi-a condus delegaţia de business din ţara unde este detaşat.
Din România au venit mai mulţi antreprenori şi companii din diferite domenii, începând cu IT până la peisagistică, alături de acceleratorul de afaceri InnovX şi Raiffeisen, care au devoltat programul MoonShotX pentru a încerca să ducă dincolo de piaţa românească companiile de dimensiune medie, în căutare de pieţe de desfacere şi noi oportunităţi de investiţii.
Proiectul MoonShotX a început cu Viena, acum este în SUA, urmează Londra şi Praga.
ZF este partener media în programul MoonShotX.
Întreaga delegaţie de business a Românei prezentă la SelectUSA Investment Summit 2025 a fost primită luni de ambasadorul Românei la Washington, Andrei Muraru, care a spus că relaţiile economice, de business şi investiţii, dintre România şi SUA sunt în creştere, şi că va încerca să construiască şi mai multe punţi de legătură între cei interesaţi de această dezvoltare.
El a menţionat că se remarcă un interes al investitorilor americani pentru România în Tech, Cybersecurity, producţie, şi că potenţialul de dezvoltare a relaţiilor economice este imens.
foto: Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington
“Pentru investitorii americani, România poate să fie o poartă de intrare de piaţa Uniunii Europene. Trebuie să spunem mai mult ce are România de oferit”.
Cameron Werker, Minister Counselor for Commercial Affairs la Departamentul de Comerţ din America a spus delegaţiei României că SUA este o piaţă bună pentru investiţiile lor, a amintit de Timişoara, Bucureşti şi Munţii Carpaţi şi că scopul tuturor este de a face viaţa companiilor mai bună.
„Suntem aici pentru a celebra businessul, suntem aici pentru a realiza un viitor mai bun pentru companiile voastre”.
Sorin Suciu, Director Executiv al Raiffeisen Bank Romania, responsabil de zona de Mid Corporates, companii mijlocii cu cifră de afaceri de peste 5 mil. euro, s-a referit la programul MoonShotX, care are ca scop să ducă firmele antreprenoriale româneşti peste graniţă, în căutarea de oportunităţi, chiar şi în America.
foto: Sorin Suciu, Director Executiv al Raiffeisen Bank Romania, responsabil de zona de Mid Corporates
“Nu ştiu să existe programe de acest gen, cum a realizat Raiffeisen împreună cu InnovX, pentru a scala businessul românesc în afară. Există potenţial şi dincolo de România”.
Anca Luca, Chief Growth Officer la InnovX, acceleratorul de afaceri care a dezvoltat MoonShotX, a scos în evidenţă caracteristicile acestui program dedicat antreprenorilor români de a vedea ce este şi în afară, de a căuta contacte şi oportunităţi în lume şi pe alte pieţe, pentru ca în final acest lucru să ducă la devoltarea propriilor companii.
foto: Anca Luca, Chief Growth Officer la InnovX, acceleratorul de afaceri care a dezvoltat MoonShotX
„Poate nu toate companiile, toţi antreprenorii vor reuşi să se dezvolte în afara ţării, dar de undeva trebuie început”.
Bogdan Urdea, de la RAP Tronic, parte a unui grup din Braşov, spune că a venit la Washington, la SelectUSA Investment Summit, să vadă în ce măsură poate să deschidă un birou în America prin care să livreze proiecte pentru gestiunea de materii prime în industria alimentară pe piaţa americană.
foto: Bogdan Urdea, RAP Tronic
“Cei mai mulţi clienţi ai noştri sunt de origine americană, cum ar fi Mondelez. Noi lucrăm cu ei în România, dar şi în Europa şi acum discutăm să venim tot cu ei în SUA. Noi chiar lucrăm cu o echipă din SUA pentru a livra un proiect în Mexic, dar vrem ca Mondelez să ne introducă şi pe piaţa americană”, a menţionat el.
Florin Irimescu de la Bluana Foods, un startup românesc care vrea să realizeze peşte vegan făcut din orez, a participat într-un pitch de idei de afaceri din întreaga lume unde a ieşit pe locul 3.
Paul Moldovan de la Parapet, o companie de servicii în domeniul energiei regenerabile, spune că se uită către piaţa Statelor Unite în domeniul energiei.
„Putem să realizăm fundaţiile pentru energie regenerabilă la costuri mai mici. Noi am lucrat cu Enel în România, suntem printre furnizorii lor şi acum am venit în Statele Unite unde Enel are operaţiuni foarte mari. Vrem să înţelegem cum putem intra pe piaţa americană, avem ca ţintă ca în 12-18 luni să fim operaţionali”, a menţionat Paul Moldovan, fondatorul Parapet, o companie din Cluj, cu filiale în Germania şi Italia, specializată în servicii pentru energia regenerabilă.
Mihail Vlad de la Softia, o companie de servicii de software, spune că a venit în SUA pentru a testa puţin piaţa, pentru a-şi diversifica portofoliul de clienţi avînd în vedere că deja cel mai mare client al lui este o companie americană, cu care face un business de 7,5 mil. dolari pe an.
“Vreau să diversific proiectul, vreau să spargem reticenţa străinilor de a lucra cu românii, suntem mai buni ca alţii, cea mai bună dovadă fiind că noi lucrăm deja cu americanii. Eu am început într-o cameră din P16, aveam 22 de ani, eram pe Freelancer.com, şi am început să primesc comenzi din America. La un moment dat am primit atât de mult de muncă încât nu mai făceam faţă singur. Aşa am ajuns să-i angajez pe alţii, iar astăzi am o echipă de peste 90 de IT-işti. Eu sunt aici, în America, pentru a aduce de lucru în România”, a menţionat el.
A găsi afaceri, a găsi oportunităţi, a intra pe piaţa americană, nu este chiar atât de uşor, mai ales când este vorba de a găsi sau a face business, dar cel puţin din punct de vedere al facilităţilor fiscale oferite, birocraţiei, reducerii reglementărilor, americanii sunt mult înaintea europenilor, ca să nu mai mai vorbim de birocraţia legislativă şi fiscală din România care este în creştere.
PS. Ca să vă daţi seama de dimensiunea SelectUSA Investment Summit gândiţi-vă că într-un autocar care transporta participanţii la eveniment m-am nimerit lângă o doamnă despre care, intrând în conversaţie, am aflat că lucrează la unul dintre cele mai mari grupuri producătoare de metale din lume – Aurubis, cu venituri de 18 miliarde de euro pe an, iar ea, Inge Hofkens, este COO (Chief Operating Officer) pentru divizia de reciclare de metale, fiind responsabilă de un business de 9 miliarde de euro. Din păcate, nu au investiţii în România, ci în Bulgaria.