Eveniment

Americanii au trimis din nou emisarul politic la Bucureşti. Victoria Nuland către Iohannis: Am venit să vă văd! Investiţiile încă aşteaptă

Americanii au trimis din nou emisarul politic la...

Autor: Iulian Anghel

15.01.2015, 00:05 692

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euroasiatice Victoria Nuland, una dintre cele mai influente figuri ale diplomaţiei americane, se află de ieri la Bucureşti şi, după cum a spus, a venit să-l întâlnească pe noul şef al statului Klaus Iohannis. Victoria Nuland s-a întâlnit ieri cu preşedintele, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de externe şi cu şefi ai partidelor politice. Nuland, care a fost prezentă la Bucureşti şi anul trecut, a spus ieri, adresându-se preşedintelui Iohannis: „Am venit să vă văd!”, întărind că vizita sa la Bucureşti ar fi fost prilejuită de dorinţa de a-l cunoaşte pe şeful statului român.

Potrivit Admnistraţiei Prezidenţiale,  preşedintele Klaus Iohannis a salutat, în cadrul întâlnirii cu Victoria Nuland, interesul companiilor americane, în domeniul militar şi economic, şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească.

„În centrul discuţiilor s-a aflat dorinţa României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar, ci şi economic. Preşedintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparenţă în mediul de afaceri”, a susţinut Administraţia Prezidenţială. În ciuda parteneriatului strategic cu SUA şi a instalării scutului atirachetă în România, companiile americane nu s-au înghesuit în ultimii ani să investească în România.

 

Scutul antirachetă nu atrage banii americanilor

În ciuda relaţiilor politice bune, relaţiile economice româno-americane stagnează. Stocul investiţiilor americane în România a scăzut în 2013 cu aproape 800 mil. euro, de la 1,8 mld. euro în 2012 la 1 mld. euro. Astfel ponderea investiţiilor directe americane în România în total investiţii străine s-a redus de la 3,1% în 2012 la 1,8% în 2013. Vânzarea, în 2013, a companiei Smithfield Foods (care deţinea  fostul combinat Comtim din Timişoara) către chinezii de la Shuanghui International Holdings Ltd. s-a văzut şi în cifrele de la Bucureşti, în scăderea ponderii investiţiilor americane în total investiţii străine, dar şi în intrarea chinezilor într-un top al investitorilor străini realizat de BNR - pe locul 29, cu 114 milioane de euro.

Americanii susţin că investesc aici prin intermediul unor companii sau sucursale din state terţe (Olanda, Malta, Cipru), prin urmare investiţiile lor ar fi mult mai mari. Numărul firmelor cu capital american era în 2014 de peste 6.800, respectiv 3,5% din totalul societăţilor mixte înregistrate. Investiţiile americane au vizat, în principal industria auto (Ford),  maşinile şi echipamentele (Lufkin), tehnologia informaţiei, industria electronică, industria chimică şi farmaceutică, comunicaţii, turism, energie. Mai interesaţi s-au arătat însă americanii de bursa de la Bucureşti. Fondul Proprietatea (care deţine cote din companiile de stat campioane) este administrat de americanii de la Franklin Templeton, iar cel mai mare acţionar al Fondului este tot american - fondul de hedging Elliot. Fostul ambasador american la Bucureşti Mark Gitenstein  este membru al Comitetului Reprezentanţilor la Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO