Eveniment

Americanii decid astăzi cine va conduce Statele Unite pentru următorii 4 ani, în cea mai strânsă cursă electorală din istoria modernă a Americii. În toate cele 7 state contestate, Donald Trump şi Kamala Harris sunt la egalitate, potrivit sondajelor

Americanii decid astăzi cine va conduce Statele Unite...

Autor: Ştefan Stan

05.11.2024, 08:21 482

Kamala Harris şi Donald Trump au străbătut luni statul crucial Pennsylvania, într-o ultimă încercare de a obţine voturile finale în una dintre cele mai strânse competiţii prezidenţiale din istoria modernă a SUA. Statul are 19 voturi electorale şi a fost considerat mult timp drept crucial pentru drumul ambilor candidaţi către Casa Albă, Trump câştigând acolo în campania sa de succes din 2016, dar pierzând cu 80.000 de voturi din cele aproape 7 milioane exprimate în urmă cu patru ani.

Concentrarea asupra celui mai mare stat electoral în ultimele ore ale campaniei este un semn al modului în care vicepreşedintele democrat şi fostul preşedinte republican caută să obţină toate voturile posibile în cadrul unor alegeri despre care sondajele sugerează că vor fi decise de o marjă foarte mică.

Sistemul de monitorizare a sondajelor Financial Times arată că candidaţii se află la egalitate statistică în toate cele şapte state în care se desfăşoară alegerile, care se întind de la coasta de est la Midwest-ul industrial şi la zona de vest a centurii solare.

Luând cuvântul luni în faţa voluntarilor din Scranton, un oraş din nord-estul Pennsylvaniei, Harris nu l-a menţionat pe Trump pe nume, dar a încercat să contrasteze viziunea sa mai optimistă pentru America cu viziunea mai pesimistă a acestuia asupra ţării. „Toată această eră a celuilalt tip... îi face pe oameni să se simtă singuri.

Îi face pe oameni să simtă că nu este nimeni alături de ei”, a spus Harris. „Să fim intenţionaţi să construim o comunitate ... să le reamintim oamenilor că avem mult mai multe în comun decât ceea ce ne separă”, a spus ea.

În ultimele zile ale campaniei, democraţii au fost încurajaţi de ceea ce ei cred că este o schimbare decisivă în sondaje în favoarea lui Harris - inclusiv un avans surprinzător într-un sondaj foarte urmărit din Iowa, care a arătat-o în avantaj în ceea ce mulţi analişti credeau că este un stat solid pentru Trump.

Apropiaţii fostului preşedinte au respins sondajul ca fiind unul aberant. Jen O'Malley Dillon, preşedinta campaniei lui Harris, a fost optimistă cu privire la rezultatul alegerilor, spunând că „oamenii care se hotărăsc se îndreaptă către vicepreşedinte”. Ea a adăugat că a avut loc o schimbare „în toate statele noastre de luptă”, în special în rândul grupurilor principale de alegători democraţi, cum ar fi tinerii, persoanele de culoare şi latinii. Dar ea a recunoscut că cursa a fost atât de strânsă încât rezultatul ar putea să nu fie imediat clar.

„S-ar putea să nu cunoaştem rezultatele acestor alegeri decât peste câteva zile, dar suntem foarte concentraţi să rămânem calmi şi încrezători în toată această perioadă”, a spus ea. Peste 78 de milioane de americani au votat deja anticipat, fie personal, fie prin poştă, potrivit principalului sistem de monitorizare a votului din ziua preelectorală de la Universitatea din Florida. Cel puţin la fel de mulţi sunt aşteptaţi să se prezinte la vot marţi, în ziua alegerilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels