Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a ajuns la aproape 14.200 în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Statistică, semnal că ieftinirea creditării şi revenirea apetitului pentru achiziţii de locuinţe începe să îşi pună din ce în ce mai mult amprenta asupra evoluţiei sectorului rezidenţial.
Acesta este cel mai bun început de an din perspectiva evoluţiei numărului de autorizaţii de construire de la începutul crizei, însă în continuare România se află departe de anii de boom la acest capitol, în contextul în care în primele cinci luni ale lui 2008 a eliberat cu peste 9.000 de autorizaţii în plus faţă de acelaşi interval din 2015.
Numărul autorizaţiilor de construire este un bun barometru al viitoarelor dezvoltări din domeniul rezidenţial, indicând evoluţia activităţii de construire în acest sector pentru următoarele luni.
Cu alte cuvinte, în următoarea perioadă în ţară ar trebui să apară mai multe şantiere de case individuale sau blocuri de locuinţe. Cel puţin în Bucureşti acest fenomen poate fi deja sesizat, în contextul în care din ce în ce mai mulţi dezvoltatori imobiliari s-au apucat anul acesta să sape fundaţiile pentru noi ansambluri rezidenţiale, atât în zonele centrale sau semicentrale ale oraşului, cât şi la periferie.
De altfel, rezidenţialul este principalul motor al pieţei construcţiilor anul acesta, având în vedere că în primele patru luni lucrările de acest tip au crescut cu 39,5%, în timp ce în total volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat un plus de 11,9%. Segmentul care rămâne însă „în urmă“ este cel al construcţiilor de infrastructură, care de altfel ar putea avea şi cel mai puternic impact pozitiv asupra industriei în ansamblu odată ce proiectele de drumuri şi căi ferate vor fi demarate în forţă. Construcţiile de infrastructură au scăzut cu 0,5% în primele patru luni ale anului.