Eveniment

An prost: productia de grau le aduce numai 40 mil. euro primilor cinci agricultori romani

An prost: productia de grau le aduce numai 40 mil. euro primilor cinci agricultori romani
17.08.2009, 00:00 597

Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, Ioan Niculae, de la Interagro, Adrian Porumboiu, administratorul grupului Racova Agro Pan, Mihai Anghel, care detine Cerealcom Dolj, si Stefan Poienaru, care conduce Agrofam Holding Fetesti au cultivat in acest an aproape 90.000 de hectare cu grau, productia totala cumulata ajungand la circa 340.000 de tone, potrivit datelor centralizate de ZF.

La pretul mediu de 100 de euro pe tona practicat in momentul de fata, valoarea productiei se ridica la 34 mil. euro, dar tinand cont ca sunt printre putinii agricultori romani cu utilaje performante, care apeleaza la sistemul de irigatii si la ingrasaminte pentru suprafetele cultivate, si calitatea graului este mai buna, iar pretul mai mare.

„Daca nu este pus la punct sistemul de irigatii, nu se va putea face performanta. Eu am obtinut 5,8 tone/ha pe o suprafata irigata de 11.000 ha si 2,2 tone/ha pe restul de 8.500 ha pe care nu am mai putut sa le irig", a declarat pentru ZF Culita Tarata, care exploateaza in total peste 55.000 de hectare de teren agricol si care a rulat in 2008 afaceri de peste 60 mil. euro numai din agricultura.

Au 2% din suprafata agricola

Cei cinci latifundiari au cele mai mari afaceri in agricultura, din productie si comercializare, terenul valorificat ajungand la 170.000 de hectare, adica 2% din suprafata agricola a Romaniei.

Anul trecut, agricultorii, care au rulat afaceri de aproximativ 400 de milioane de euro din datele furnizate de fiecare dintre acestia, au recoltat aproximativ un milion de tone de cereale, adica peste 8% din cantitatea produsa in toata tara, potrivit unor calcule ale ZF.

Valoarea productiei de grau a celor cinci fermieri s-a ridicat in 2008 la aproximativ 70 mil. euro, in conditiile in care graul s-a vandut cu 150 de euro/tona, iar productia a fost cu peste 100.000 de tone mai mare decat in acest an.

Adrian Porumboiu, care cultiva cea mai mare suprafata cu grau din Romania, de 28.000 de hectare, a obtinut cea mai mare recolta, de aproximativ 92.500 de tone, mai mica insa decat anul trecut cu circa 50.000 de tone din cauza secetei de la inceputul anului.

„Am avut o productie de 3,3 tone/ha, sub estimari. Daca eu am recoltat atat ca folosesc tehnologie avansata, dar cei care nu au investit atat de mult? N-au obtinut nici atat, pentru ca graul a fost atacat de daunatori", crede Porumboiu, care anul trecut a scos 5,4 tone de grau la hectar. Omul de afaceri care administreaza grupul de firme Racova Agro Pan din Vaslui, cu afaceri in agricultura, industrie alimentara, comert si turism, nu este prea optimist nici in ce priveste culturile de toamna de anul acesta, chiar daca autoritatile au anuntat ca subventiile directe la hectar aferente lui 2009, care in mod normal se distribuie incepand cu decembrie, pot fi primite in proportie de 70% de la jumatatea lui octombrie. „Ajutorul vine exact cand se termina perioada optima de semanat. Eu, de exemplu, am inceput deja aratul pentru 30.000 de hectare", spune Porumboiu.

Mihai Anghel, care exploateaza 25.000 de hectare de teren agricol prin intermediul Cerealcom, a obtinut o productie de 60.500 de tone de grau pe o suprafata de 11.000 de hectare. Si in cazul producatorului din Dolj, seceta si ploile de la inceputul verii au diminuat productia cu 30% fata de estimarile initiale.

Cu 30% sub estimari

Productia de grau a Interagro este aproape de doua ori mai mica decat anul trecut, media la hectar ajungand la 3,3 tone, potrivit companiei. Ioan Niculae a cultivat anul acesta 24.000 ha doar cu acest tip de cereale.

Stefan Poienaru, care a rulat afaceri de aproape 29 mil. euro, a alocat 6.500 ha culturii de grau si a obtinut o medie de 4,5 tone pe 4.000 de hectare irigate, restul de 2.500 ha pe care nu s-a irigat producand 2,2 tone/ha.

La nivel national, productia de grau din 2009 s-a ridicat la 5,2 mil. tone, dupa cum a anuntat saptamana trecuta Ministerul Agriculturii, ceea ce inseamna o valoare de 520 mil. euro a graului anul acesta. Cifrele ministerului sunt insa contestate de agricultori, care spun ca productia nu a depasit 3,5 mil. tone, calitatea produselor agricole fiind foarte slaba. Anul acesta s-a cultivat grau pe o suprafata totala de 2,2 mil. ha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO