Eveniment

ANAF admite că nu poate recupera datorii de 62 miliarde de lei. Fiscul nu poate recupera banii de la firme din cauza „constrângerilor legale“. Consultanţii spun că suma este enormă

ANAF admite că nu poate recupera datorii de 62 miliarde...

Autor: Adelina Mihai

12.05.2016, 00:06 3865
Aproape 145.000 de companii mici şi instituţii publice au datorii la stat în valoare totală de peste 77 de miliarde de lei, sumă din care peste 62 de miliarde (adică 81% din total) nu mai pot fi recuperate, arată datele publicate ieri de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

„Sumele care nu pot fi recuperate sunt reprezentate de obligaţiile fiscale pentru care există diferite constrângeri legale care opresc ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită. Din această categorie fac parte obligaţiile fiscale ale companiilor aflate în insolvenţă, ale celor care sunt în procedură de administrare specială, ale contribuabililor pentru care executarea silită este suspendată sau ale celor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile“, a spus un reprezentant al ANAF.

Întrebat de ce mai este publicată lista datornicilor care au de plătit aceste sume chiar dacă acestea nu mai pot fi recuperate, reprezentantul ANAF a explicat că nepublicarea acestor informaţii ar fi însemnat ca instituţia să ascundă adevărul. În plus, în cazul companiilor aflate în insolvenţă, este posibil ca firmele respective

să-şi revină şi ANAF încă speră să mai poată recupera datoriile. Reprezentantul ANAF a adăugat că în categoria contribuabililor de la care nu se mai pot recupera banii se află şi lanţurile de firme fantomă sau măsurile asigurătorii puse prea târziu de către inspectorii fiscali din cauza constrângerilor legale. Spre exemplu, a spus el, în cazul unor persoane care au făcut ilegal averi este posibil ca prejudiciul să nu poată fi recuperat de Fisc până când nu există o decizie definitivă a instanţelor de judecată, iar când inspectorii fiscali pot lua măsuri de recuperare a prejudiciilor, averile să fie deja transferate pe numele altor persoane.

Pe de altă parte, consultanţii fiscali vorbesc despre cele 62 de miliarde de lei care nu mai pot fi recuperate ca fiind un eşec al sistemului fiscal, care trebuie neapărat reformat.

„O sumă atât de mare înregistrată ca pierderi efective reprezintă un eşec major de o gravitate excepţională a sistemului fiscal din România. Dacă tu, ca stat, ai o pierdere de 62 de miliarde de lei, ai o problemă serioasă cu sistemul fiscal, fie cu administrarea creanţelor bugetare - şi aici ne referim strict la activitatea personalului ANAF -, fie impozitarea micului antreprenor este eronată. Nu pot să cred că 140.000 de oameni s-au înţeles să dea ţeapă bugetului de stat. Este un întreg sistem care trebuie schimbat, reformat, pentru că micul antreprenor este sufocat de taxe pe care nu le mai poate plăti“, a spus Adrian Benţa, consultant fiscal în cadrul Benţa Consult SRL.

Din lista celor 144.829 de contribuabili mici şi instituţii publice cu restanţe mai mari de 10.000 lei la data de 31 martie 2016 fac parte şi companii mari, precum Hidroelectrica, Compania Naţională a Huilei sau Dafora. Explicaţia?

„Începând cu acest an, contribuabilii mari şi mijlocii aflaţi în insolvenţă sunt reîncadraţi, pe lista datornicilor, la categoria contribuabililor mici, din raţiuni administrative. Este mai uşor ca aceştia să fie în gestiunea administraţiilor fiscale în raza cărora îşi au sediul decât în gestiunea direcţiei ANAF care se ocupă de marii contribuabili şi care are o entitate juridică diferită“, a mai spus reprezentantul ANAF.

Totuşi, o parte dintre cei aproape 145.000 de contribuabili datornici sunt firme inactive de mult timp – cum este cazul producătorului de autobuze Rocar, care a intrat în faliment în 2002 – sau companii precum Mic.ro Retail sau Leonardo, care au intrat în faliment în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO