Eveniment

ANAF dă de veste: România a devenit membru al Consiliului Executiv al Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale, alături de administraţiile fiscale din alte 8 ţări europene

ANAF dă de veste: România a devenit membru al...

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

25.06.2020, 19:20 271

România, prin ANAF, a devenit membru al Consiliului Executiv al  Organizaţiei Intra-Europene a Administraţiilor Fiscale (IOTA), alături de administraţiile fiscale din Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Grecia (în calitate de preşedinte al organizaţiei), Italia, Ungaria şi Suedia.

Consiliul Executiv reprezintă organismul strategic, cu rol decizional al IOTA, şi este compus din nouă membri.

Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 iunie 2020, sub forma unei întruniri digitale şi este unul deosebit de important în viaţa organizaţiei întrucât Adunarea Generală reprezintă autoritatea supremă a organizaţiei, prin votul exprimat an de an de către cele 44 de administraţii fiscale membre. În cadrul reuniunii se propun, discută şi se adoptă măsuri/decizii importante privind activitatea, rolul şi dezvoltarea viitoare ale organizaţiei, transmite ANAF.

Prin Programul de lucru al organizaţiei adoptat pentru anul 2021 s-a stabilit concentrarea atenţiei organizaţiei pe tematici de interes, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, precum: managementul creanţelor fiscale, combaterea fraudei la TVA, utilizarea datelor din schimbul automat de informaţii, implementarea BEPS, implicaţiile crizei COVID-19, combaterea criminalităţii pe piaţa muncii, riscurile economiei digitale, utilizarea analizei reţelelor pentru combaterea fraudelor, comunicare în vederea creşterii conformării fiscale etc.

Totodată, în cadrul evenimentului, reprezentanţii administraţiilor fiscale membre au avut ocazia de a schimba informaţii şi opinii cu privire la soluţiile adoptate în contextul provocărilor generate de pandemia COVID-19, dezbătând posibile abordări pentru asigurarea sustenabilităţii activităţii administraţiilor fiscale şi a activităţii de colectare a veniturilor în perioada următoare.

„Pentru România şi pentru A.N.A.F. participarea la lucrările Consiliului Executiv facilitează stabilirea unor bune relaţii de colaborare cu statele care fac parte din acest for decizional, relaţii care pot fi ulterior fructificate în cadrul unor cooperări specifice, proiecte bilaterale sau multilaterale sau în schimburi punctuale de bune practici în domeniul fiscal. În egală măsură, participarea activă a României, prin A.N.A.F., în cadrul organizaţiei, contribuie la creşterea vizibilităţii şi consolidarea reputaţiei administraţiei fiscale române”, adaugă sursa citată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO