Eveniment

ANAF a deblocat conturile companiei TMK din Slatina şi Reşiţa, după ce le-a blocat în martie, în urma sancţiunilor europene pentru oligarhii ruşi. Între timp, miliardarul rus Dmitri Pumpianski, care controla TMK şi se afla sub incidenţa sancţiunilor, s-a retras din acţionariat

ANAF a deblocat conturile companiei TMK din Slatina şi...

Autor: Răzvan Botea

29.06.2022, 14:05 342

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a deblocat conturile companiei TMK Artrom, care în România are operaţiuni la Slatina şi Reşiţa şi aproximativ 2.400 de angajaţi. Blocarea conturilor de către Fisc a venit în martie, ca urmare a sancţiunilor europene asupra oligarhilor ruşi apropiaţi de Vladimir Putin. La vremea aceea, compania era controlată de miliardarul rus Dmitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi. Acesta, la scurt timp după atacul Rusiei asupra Ucrainei, s-a retras din acţionariatul TMK.

„Se dispune deblocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de socitatea TMK Artrom S.A., blocate prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în data de 25 martie 2022”, se arată în documentul ANAF, obţinut de ZF.

TMK Artrom face parte din grupul de producători de ţevi industriale PAO TMK. Anterior, grupul era deţinut şi condus de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. Ulterior, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane, care nu intră sub incidenţa sancţiunilor occidentale. Nu este clar, însă, în ce măsură Pumpianski controlează în continuare grupul TMK sau dacă are legături cu noul acţionariat.

TMK are 2.350 de angajaţi şi afaceri de circa 2 mld. de lei în România. La nivel european, TMK are afaceri de circa 300 mld. euro şi produce anual peste 200.000 de tone de ţevi de oţel.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO