Eveniment

ANAF: Sistemul informatic SAF-T va fi gata în iulie. Oamenii Fiscului nu vor mai veni la firme pentru a solicita informaţii, ci le vor primi prin e-mail

ANAF: Sistemul informatic SAF-T va fi gata în iulie....

Autor: Iulian Anghel

04.01.2021, 00:06 7669

SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii/organizaţii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce permite ca oamenii Fiscului să nu mai vină la firme pentru a solicita informaţii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) promite că sistemul informatic SAF-T (Standard Audit File for Tax), care ar urma să ia de pe capul firmelor controalele Fiscului, va fi gata în iulie 2021. În următoarea perioadă vor avea loc consultări între specialişti.

SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii/organizaţii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce permite ca oamenii Fiscului să nu mai vină la firme pentru a solicita informaţii.

„În perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultări între Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate şi CECCAR, pentru asigurarea unei înţelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultările vor viza şi analiza elementelor critice ale sistemului: capabilităţile SAF-T, impactul schimbărilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc“, au anunţat reprezentanţii ANAF.

Termenul de raportare a fişierului SAF-T de către companii va fi definit având la bază analizele efectuate în cadrul consultărilor, experienţa altor administraţii fiscale europene, dar şi posibilităţile reale de ajustare a sistemelor informatice de către companii, mai spun cei de la ANAF.

ANAF promite că sistemul SAF-T „va contribui la asigurarea echităţii în derularea activităţilor economice, precum şi la îmbunătăţirea conformării voluntare prin reducerea efortului ambelor părţi în ceea ce priveşte alocarea resurselor umane şi materiale“.

În lunile ce vin, contribuabilii vor fi informaţi cu privire la implementarea SAF-T, „în scopul pregătirii acestora pentru conformarea cu cerinţele de export ale fişierului standard de control fiscal“, mai precizează ANAF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO