Eveniment

ANAF-ul nu mai iartă deloc: Finanţele anunţă măsuri drastice, cu amenzi usturătoare, pentru comercianţii fără case de marcat electronice

ANAF-ul nu mai iartă deloc: Finanţele anunţă măsuri...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

11.04.2019, 00:03 2270

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) continuă să verifice modul în care operatorii economici respectă obligaţia legală de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

„Inspectorii antifraudă vor intensifica în aprilie acţiunile de control tematic a respectării de către operatorii economici a obligaţiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic şi vor stabili termene de dotare scurte. Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligaţiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei şi vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepţia situaţiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic şi a solicitat instalarea acestora”, au precizat reprezentanţii Finanţelor.

Acţiunea de control tematic, dispusă de MFP, este determinată de „diferenţa foarte mare” dintre numărul de 504.966 de case de marcat înregistrate în sistemul informativ al ANAF şi puse pe piaţă şi numărul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcţiune, au mai susţinut Finanţele.

De asemenea, în luna martie, comparativ cu luna februarie, numărul caselor de marcat instalate la contribuabili a scăzut cu aproximativ 39%, iar acela caselor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizaţi în sistemul Fiscului a scăzut cu 20%.

„La nivelul majorităţii distribuitorilor autorizaţi şi a unităţilor acreditate pentru comercializare există stocuri de aparate de marcat noi şi nu mai sunt semnalate dificultăţi legate de lipsa capacităţii de instalare a unităţilor de service”, au mai subliniat reprezentanţii MFP.

Finanţele mai susţin că ICI Bucureşti a emis avize tehnice favorabile, iar ei au emis autorizaţii de distribuţie, pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activităţilor economice în care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comerţ cu carburanţi - 95 de modele existente pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO