Eveniment

ANAF va desfiinţa până în toamnă o treime din administraţiile financiare pentru că sunt ineficiente

Autor: Marius Radu - Mediafax

05.05.2011, 21:41 1172

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfiinţapână în luna septembrie circa 150 de administraţii financiare,reprezentând mai mul de o treime din cele 424 de unităţi existenteîn prezent, pentru că nu sunt eficiente.

"Va fi un plan gradual care se varealiza probabil în una sau două etape, astfel încât până în lunaseptembrie să se încheie procedura de desfiinţare a acestoradministraţii", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ANAF, SorinBlejnar.

El a precizat că procesul vaîncepe în perioada următoare şi va viza în principiuadministraţiile comunale şi orăşăneşti, cu o pondere mică înveniturile colectate de ANAF la bugetul statului.

Desfiinţarea acestor administraţiiface parte dintr-un program mai amplu de restructurare a ANAF, careva presupune şi disponibilizări şi relocări de personal.

"O mare parte din angajaţi vor firelocaţi pe domenii cu un deficit de personal, în zone precumcontrolul fiscal sau activitatea de administrare a marilorcontribuabili, unde gradul de colectare este mult mai mare", a maispus Blejnar.

Surse oficiale au declarat joipentru MEDIAFAX că Autoritatea Naţională a Vămilor şi GardaFinanciară nu vor mai fi comasate cu Agenţia Naţională deAdministrare Fiscală, care va fi restructurată prin desfiinţareaunor direcţii regionale şi disponibilizări de personal.

La începutul lunii martie, unproiect de hotărâre de Guvern arăta că Fiscul va fi reorganizatprin preluarea atribuţiilor Autorităţii Vămilor şi GărziiFinanciare şi va funcţiona ca organ de specialitate aladministraţiei publice centrale. În urma restructurării, numărultotal de posturi trebuia să scadă cu aproape 5.000, la29.100.

La trei zile după publicareaproiectului de hotărâre, preşedintele Traian Băsescu a spus că armai da o şansă Gărzii Financiare şi ANV, pe care le-ar menţine pânăla 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacităţii lor dea avea o activitate eficientă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO