Eveniment

UPDATE: ANAF vrea sa sparga secretul bancar prin noul Cod Fiscal

28.03.2010, 23:08 429

Institutiile de credit ar putea fi obligate sa comunice, lacererea scrisa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF),toate rulajele si soldurile conturilor deschise de un anumitclient, persoana fizica sau juridica, in prezent bancile nefiindobligate sa furnizeze catre ANAF decat informatii privinddeschiderea si inchiderea de conturi bancare, potrivit unui proiectde lucru de modificare a Codului de Procedura Fiscala.

Nu se precizeaza insa pe ce perioada ar putea cere ANAF de labanca rulajele unui anumit client.

Bancherii s-au opus mult timp acestei prevederi, pe care Fiscula mai vrut sa o introduca in 2003. Atunci, Asociatia Romana aBancilor (ARB) a acceptat sa ofere informatii despre situatiaconturilor bancare, dar doar nominal, nu valoric. "Introducereaunei astfel de prevederi ar facilita activitatea de investigare aevaziunii fiscale. In lipsa unei astfel de prevederi, bancile arputea refuza informatiile solicitate de Fisc din considerente deaparare a secretului bancar", apreciaza Emilian Duca, partener lafirma de consultanta si audit BDO Romania.

Bancile ar mai putea fi obligate sa comunice cu o frecventasaptamanala lista persoanelor fizice, juridice sau a altor entitaticare deschid sau inchid conturi bancare. In prezent, aceastaraportare la Fisc de catre banci se face bilunar. "Inainte de 2004,firmele aveau obligatia sa declare singure conturile bancare. De laintroducerea Codului de Procedura Fiscala, aceasta obligatie arevenit bancilor", mai spune Duca.
Odata cu transmiterea informatiilor privind conturile deschise sauinchise in intervalul de o saptamana, bancile trebuie sa raportezela Fisc si adresa persoanei fizice sau sediul firmei.
Trecerea la o frecventa mai ridicata de raportare este argumentatade Fisc prin faptul ca firmele fug de executarea silita prin metodapopririi conturilor, schimband banca.
"Pentru agentii economici cu un comportament fiscal neadecvatmasura popririi nu isi atinge scopul, acestia deschizand conturi laalte banci prin care ruleaza sume de bani, iar in momentul in careorganele fiscale afla despre existenta acestor conturi bancareacestea nu mai sunt disponibile", motiveaza ANAF.
Bancile evita sa transmita aceste documente organelor fiscale,invocand ca aceste informatii intra sub incidenta secretuluibancar, se arata in proiectul de modificare a Codului de ProceduraFiscala. Totusi, ANAF motiveaza ca o autoritate sau o institutieare dreptul sa beneficieze de informatii de natura secretuluibancar daca scopul este indeplinirea atributiilor specifice.


Alte noutati din proiectul de modificare a Codului de ProceduraFiscala:
- Companiile sau persoanele fizice care preiau de la un debitordeclarat insolvabil active vandute fictiv sau la un pret "neserios"fata de valoarea de piata vor raspunde solidar cu acesta
- Statul va pune poprire, fara somatie, pe veniturile unui debitorpersoana fizica sau juridica. Bunurile acestuia vor fi sechestratein cazul in care exista chiar si numai anumite indicii capatrimoniul urmeaza sa fie instrainat, fiind valorificate prinvanzare directa, chiar daca se anunta un singur cumparator.
- Restantierii la bugetele locale vor plati lunar o majorare deintarziere reprezentand 2% din valoarea de rambursat pana lastingerea datoriei.
- ANAF nu va mai putea cesiona creante fiscale, articolul din Codulde Procedura Fiscala care prevedea acest lucru fiind abrogat larecomandarea FMI.
- Firmele care amana plata obligatiilor fiscale la stat vor plati odobanda de intarziere de doua ori mai mica decat in prezent inprimele 30 de zile de la scadenta, dar dupa acest termen nivelulpenalitatilor va creste semnificativ, pana la 15% din datorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO