Eveniment

Analiştii bancari văd inflaţia la 0,5% în octombrie, la fel ca luna trecută

Autor: Liviu Chiru

09.11.2010, 23:54 17

Preţurile de consum au urcat cu 0,5% în luna octombrie, ceea cea dus inflaţia anuală la 7,8%, potrivit unui sondaj intern realizatde Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

În septembrie inflaţia anuală urcase la 7,77%, un maxim alultimilor doi ani, după şocul provocat de majorarea TVA din iulie,de la 19% la 24%.

Estimările privind inflaţia lunară pe octombrie au mers de la0,4% la 0,7%, în condiţiile în care în septembrie preţurile auurcat cu 0,56%, în principal pe fondul scumpirii alimentelor, cares-a suprapus peste efectele majorării TVA.

Analiştii bancari sunt totuşi mai optimişti decât BNR înprivinţa inflaţiei la sfârşitul anului. "Pentru finele anului 2010,estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rataanuală a inflaţiei la 8% - estimările variază între 7,6% şi 8,2%",potrivit reprezentanţilor AAFBR.

Analiştii sunt astfel mai optimişti decât BNR, care prognozeazăacum că inflaţia anuală va urca la 8,2% în decembrie. În vară,banca centrală estima o inflaţie de 7,8% pentru finalul anului. Şianaliştii şi-au înrăutăţit prognozele de inflaţie în ultimele douăluni.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat săptămâna trecută, laprezentarea Raportului asupra inflaţiei pe trimestrul al treilea,că majorarea TVA s-a transmis doar în proporţie de 61% în preţuriîn trimestrul al treilea, astfel că efecte întârziate ar putea săfie vizibile în ultimele trei luni ale anului.

Spre exemplu, majorarea TVA se va resimţi în preţurile energieitermice abia din octombrie. Isărescu a remarcat şi presiunilecontinue din partea preţurilor la alimente, în condiţiile în carerecoltele din 2010 au fost afectate de seceta din vară în toatăregiunea, în timp ce preţurile carburanţilor rămân, de asemenea, cupotenţial de creştere.

Majoritatea analiştilor anticipează că BNR va menţinedobânda-cheie la leu la nivelul actual, de 6,25% pe an, cel puţinpână în primăvara lui 2011, preferând să rămână în expectativă câttimp incertitudinile sunt ridicate. BNR are programate şedinţe peprobleme de politică monetară pe 5 ianuarie şi pe 3 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO