Eveniment

Analiştii băncilor încep să taie din creşterea economică de la anul din cauza crizei Vestului

Analiştii băncilor încep să taie din creşterea economică de la anul din cauza crizei Vestului

Autor: Razvan Voican

29.08.2011, 00:07 491

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a redus cu un punct procen­tual prognoza de creştere economică pentru anul viitor de la 3,9% la 2,9%, invocând perspectiva prelungirii tensiunilor din zona euro cu impact asupra României atât la nivelul cererii pentru exporturi, cât şi al fluxurilor de capital.

"70% din exporturi sunt orientate spre UE, în timp ce Germania şi Italia sunt principalii parteneri, având o cotă de circa 30% din total. Industria a arătat deja semne de slăbiciune în contextul declinului cererii externe, iar trendul s-ar putea prelungi în 2012, cu impact direct asupra ciclului de business. De asemenea, investitorii s-au arătat reticenţi în a plasa bani într-o economie care de-abia răsuflă şi astfel investiţiile străine directe au rămas pe minus, semnalând deja că investiţiile de capital nu vor avea o contribuţie atât de mare la creştere aşa cum estimam", scriu analiştii BCR într-un raport.

Banca estimează în acelaşi timp o revenire lentă a consumului privat. Pentru 2011 prognoza de creştere a PIB rămâne la 2%. O altă revizuire a aşteptărilor BCR vizează dobânda de politică monetară a BNR, care ar urma să staţioneze la nivelul actual de 6,25% pe an până la jumătatea lui 2012, în locul creşterii anticipate în vechea prognoză. De altfel, estimarea de inflaţie pentru anul viitor a scăzut de la 4,2% la 3,9%.

Pe de altă parte, din cauza aversiunii la risc manifestate în mod repetat pe pieţele externe, BCR şi-a înrăutăţit dramatic prognoza de curs de schimb pentru finalul acestui an de la 4,15 lei/euro la 4,28 lei/euro, acordând mai multe şanse unui scenariu de depreciere a leului. Pentru 2012 cea mai mare bancă de pe piaţă vede euro la 4,2 lei.

Analiştii băncilor înrăutăţesc pe rând previziunile economice

Analiştii grupului austriac Raiffeisen au modificat în sens negativ prognoza de creştere economică a României pe 2012, de la 3,5% la 2,7%, în condiţiile în care estimează că întreaga regiune va resimţi efectele încetinirii activităţii economice la nivel global şi ale problemelor legate de datoria publică în ţări din zona euro şi în SUA. Pentru anul acesta prognoza de creştere a fost menţinută la 1,5%.

În schimb, s-au înrăutăţit estimările privind cursul de schimb chiar şi pentru anul în curs: la finalul lui 2011 euro ar urma să se situeze la 4,21 lei, faţă de 4,17 lei în prognoza veche, în timp ce pentru sfârşitul lui 2012 Raiffeisen vede euro la 4,19 lei, mult mai sus faţă de prognoza anterioară care indica o apreciere a monedei naţionale până la un curs de 4,08 lei/euro.

Americanii de la JP Morgan şi-au ajustat chiar şi prognoza de creştere a PIB pentru anul în curs, de la 2% la 1,2%.

Pentru 2012 au tăiat jumătate de punct procentual din vechea estimare, până la 1%, iar în acest context anticipează că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu până la un punct în prima jumătate a anului viitor.

Francezii de la Société Générale au una din­tre cele mai conservatoare prognoze privind evo­luţia PIB chiar pentru anul acesta, cu o creştere anticipată de numai 1,5%, în timp ce pentru 2012 se aşteaptă la o creştere economică de 3%.

Această dinamică ar urma să fie susţinută de o uşoară relaxare a politicii monetare, SocGen estimând pentru martie 2012 un nivel al dobânzii cheie de 6% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO