Eveniment

Analiştii băncilor: România nu poate avea creştere economică fără capitaluri străine

Autor: Mihaela Claudia Medrega

11.11.2010, 23:56 32

Creditarea se va relua doar după ce economia îşi va reluacreşterea, iar cele mai mari riscuri care ar putea ameninţarevenirea ţin mai degrabă de zona politică şi renunţarea lareforme, precum şi de căderea pe panta pesimismului exagerat.

Cei mai cunoscuţi analişti economici au dezbătut ieri la BNRîmpreună cu reprezentanţii băncii centrale, la conferinţa anuală aAsociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, aspectelegate de principalele provocări pentru România şi riscurile carear ameninţa revenirea creşterii economice.

Printre principalele provocări analiştii au adus în discuţiecontinuarea procesului de ajustare fiscală, rezolvarea problemeievaziunii, modernizarea statului, capacitatea administrativă versusalternativa externalizării părţii "tehnocrate" a deciziilor şirecâştigarea credibilităţii în faţa investitorilor străini.

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, a afirmat că ar trebui săne preocupe reluarea unei creşteri economice sustenabile, sănătoaseşi a susţinut că procesul de consolidare fiscală este "un răunecesar, dar nu suficient pentru relansarea economiei".

La rândul lui, Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank,a spus că procesul de ajustare fiscală trebuie să se facă pe parteade cheltuieli, fără a ignora însă partea investiţională. "Este clarcă avem nevoie de investiţii acum ca să putem spera la o creştere aPIB-ului potenţial în viitor."

Importanţa creşterii atractivităţii României ca destinaţiepentru investiţiile străine directe a fost una dintre ideileagreate la unison de analişti, având în vedere dependenţa Românieide capitalul extern în condiţiile în care gradul economisiriiinterne este redus. "Din păcate în 2011 nu cred că ne vom inunda cuinvestiţii străine masive, din cauza faptului că datele statisticenu arată foarte bine. Sunt puţine ţări care în 2010 au scădereeconomică. E o problemă şi de imagine", a spus Anghel, menţionândcă România ar trebui să fie mult mai activă în a prezentainvestitorilor străini proiectele pe care vrea să le lanseze.

Un nou model de creştere economică şi PIB-ul potenţial înRomânia s-au aflat de asemenea pe agenda discuţiilor analiştilor.Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a susţinut necesitatea unuimodel de creştere economică care să fie mai echilibrat, bazat peexporturi şi consum. "Problema în România a fost că investitoriistrăini care au venit până în 2009 nu au venit ca să producă pentruexport - cu câteva excepţii pe care le ştim şi le numărăm pedegetele de la o mână. Ei au venit ca să producă pentru piaţainternă. Ceea ce nu s-a întâmplat în alte ţări, unde au produspentru export."

O creştere economică bazată preponderent pe consum realizat pedatorie, cum a avut România în anii de dinaintea crizei economice,nu mai este o soluţie viabilă având în vedere şi faptul căinvestitorii străini devin tot mai sceptici în a finantţa ţărilecare trăiesc pe datorie.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, a afirmat căcel mai mare risc ţine mai degrabă de angajamentul forţelorpolitice de a merge înainte cu reforma.

"Cred că suntem cu toţii de acord că cel mai mare risc ţine maidegrabă de politic, de angajamentul forţelor politice de a mergeînainte cu reformele. Iar când vor reapărea mugurii creşteriieconomice, să fie un apetit în scădere pentru reformarea sistemuluifiscal. Problemele sunt de natură structurală, nu ciclică. Chiardacă creşterea economică va reveni, deficitul sistemului de pensiinu-şi va reveni", a spus Dumitru, care este şi preşedinteleConsiliului Fiscal.

Şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a susţinutcă riscurile politice rămân destul de ridicate în viitor, mai alesîn perspectiva alegerilor din 2012, 2013 şi 2014.

În acest context, România are nevoie în plan politic decoerenţă, consistenţă şi eficienţă, în opinia lui Florian Libocor,economistul-şef al BRD-SocGen.

Reluarea creditării, după revenireaeconomiei

În ceea ce priveşte corelaţia dintre creditare şi evoluţiaeconomiei, Lucian Croitoru a afirmat că activitatea de creditare seva relua cu o anumită întârziere, după ce economia va reveni pecreştere. "Băncile prin natura lor sunt prociclice. Mai întâi se varelua creşterea economică în România şi apoi, cu o întârziere, seva relua şi creditarea. Asta nu înseamnă că sistemul bancar nu areîn faţă probleme. Creditele neperformante trebuie tratate cu multăgrijă. Nu se pot trata peste noapte. Ia timp."

La sfârşitul lunii septembrie, creditul privat înregistra oscădere cu 3%, în termeni reali, faţă de septembrie anultrecut.

Doar companiile şi-au majorat soldul creditelor luate, iarcererea lor este pentru valută. Pe segmentul populaţiei, creditulipotecar înregistrează creşteri de două cifre, susţinut şi deprogramul "Prima casă", însă acesta nu pot acoperi scădereasoldului la împrumuturile de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO