Eveniment

Analistii: Constructiile vor ridica cresterea economica la 7,4 - 7,8% in primul trimestru

Analistii: Constructiile vor ridica cresterea economica la 7,4 - 7,8% in primul trimestru

Click pentru imaginea marita

30.05.2008, 22:12 21

Cresterea economica din primul trimestru, estimata la 7,4% - 7,8%, comparativ cu 6% in primele trei luni din 2007, a fost impulsionata in principal de sectorul constructiilor, domeniu care continua sa inregistreze cea mai accelerata dinamica, potrivit analistilor economici.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, cel al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare piete globale din cadrul Bancpost, Dan Bucsa, si senior economistul ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc au avansat estimari privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) cuprinse intre 7,4% si 7,8%.
"Daca luna martie ar fi fost la fel de buna ca ianuarie si februarie, probabil ca PIB ar fi putut depasi 8%. Speram totusi ca PIB sa se situeze intre 7,5% si 7,8%. Pe langa constructii, a caror crestere depaseste 30-32%, s-au adaugat si impozitele nete care au urcat cu peste 80%, in valoare nominala. Nu trebuie sa neglijam insa si efectul de baza", a declarat ieri economistul-sef al BCR.
Potrivit analistului Bancpost, avansul constructiilor a fost determinat de existenta unui numar important de proiecte, de cererea inalta, de relaxarea normelor de creditare si de interesul dezvoltatorilor. Acesta este de parere insa ca nivelul inalt al cresterii nu se va mentine pana la sfarsitul anului.
"Activitatea economica puternica arata ca Romania rezista turbulentelor financiare internationale din ultimele trimestre. Ne asteptam doar la o decelerare usoara a activitatii economice pana la sfarsitul anului, dupa cresterea din ultimele luni a dobanzii de politica monetara si, de asemenea, estimam o incetinire in zona euro. In acelasi timp, credem ca exista un exces de cerere agregata in economie si trebuie sa treaca mai multe trimestre pana cand acesta va trece", a spus Dumitru.
In ceea ce priveste industria, analistii considera ca acest sector poate suferi pe fondul diminuarii cererii din partea Uniunii Europene, principalul partener comercial al Romaniei, insa, pe de alta parte, anumite domenii, precum cel auto sau hidroenergetic vor beneficia de efectul de baza.
In opinia economistului ING, cererea interna a ramas puternica, sustinuta atat de consumul privat, cat si de investitii, dinamica fiind in continuare aproape de doua ori peste cea inregistrata de PIB real.
Nivelul ridicat al cererii interne contribuie, de asemenea, la impulsionarea sectorului de servicii, acesta avand cea mai importanta pondere in formarea PIB.
Pentru intreg anul, prognozele analistilor indica majorari ale PIB de 6 - 6,5%.
"Cresterea economica ar putea depasi 7% daca vom avea un an agricol exceptional", a aratat Anghel, care a subliniat necesitatea investitiilor, pentru inregistrarea unei cresteri economice sustenabile.
Agricultura a avut in 2007 o influenta negativa asupra PIB de 1,3 puncte, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile. "Economia nu se va opri, insa serviciile si constructia vor creste cu o rata mai mica, dar acest lucru va fi compensat de agricultura. In a doua parte a anului, agricultura va fi unul dintre factorii de crestere", a spus Bucsa.
Institutul National de Statistica va publica luni datele privind cresterea PIB din primul trimestru al acestui an. La jumatatea lunii mai, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a aratat ca PIB estimat a crescut in primul trimestru cu 7,5%, fiind cel mai mare avans al economiei pentru primele trei luni dintr-un an consemnat din 1990.
Potrivit estimarilor prezentate de ministru, serviciile au avut o crestere de 6,7%, iar constructiile au inregistrat un avans de 32%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO