Eveniment

Analiştii economici, despre măsurile de relansare economică: Sunt bune, dar trebuie luate cu un grăunte de sare. Situaţia se schimbă de la o săptămână la alta

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: Cred că relansarea economică bazată pe investiţii este de dorit. Însă va trebui să facem cumva să găsim sursele de finanţare.

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: Cred că relansarea economică bazată pe investiţii este de dorit. Însă va trebui să facem cumva să găsim sursele de finanţare.

Autor: Răzvan Botea

09.05.2020, 17:26 4539

Premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis au prezentat câteva măsuri pentru relansarea economiei în perioada următoare: sprijin de stat şi pentru companii mari, subvenţionarea salariilor celor care se reîntorc la lucru, înfiinţarea unui fond de investiţii, investiţii publice.

Premierul Ludovic Orban a prezentat luni seară un plan de relansare a economiei după criza coronavirusului. Preşedintele Iohannis a reiterat o parte din declaraţiile premierului marţi, printre care combinarea subvenţiionării unei părţi din salariu cu un model de muncă flexibilă, dar şi crearea unei scheme de ajutor de stat pentru companiile mari, un program similar cu IMM Invest. Klaus Iohannis a mai vorbit despre necesitatea lansării marilor investiţii.

„Vom păstra şi după 14 mai sprijinul pentru acordarea şomajului tehnic, dar vom introduce şi noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activităţii sectoarelor afectate direct sau indirect, cu obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă. De asemenea, vor continua să fie aplicate sche­mele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate întreprinderilor mici şi mijlocii, dar vom avea în vedere scheme de sprijin şi pentru companiile mari care au fost afectate de criză şi al căror aport este esenţial pentru re­lansarea economiei“, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis.

Analiştii economici consultaţi de ZF spun că măsurile prezentate sunt bune, însă rămâne de văzut cum vor fi puse în practică, în contextul în care situaţia economică rămâne în continuare fluidă.

„Extinderea schemei de ajutor de stat şi la companiile mari era necesară pentru că ele erau excluse în prima fază. Ideea unui fond de investiţii nu este rea, dar de la idee la practică poate fi cale lungă“, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

De asemenea, Ionuţ Dumitru crede că investiţiile sunt realizabile, în măsura în care se găsesc resursele de finanţare. Banii ar putea veni de la instituţii financiare internaţionale, mai spune el.

Aurelian Dochia, analist economic: Rămâne un mare semn de întrebare cu privire la consumatori. Este puţin probabil ca lucrurile să revină repede la normal.


„Cred că relansarea economică bazată pe investiţii este de dorit. Însă va trebui să facem cumva sa găsim sursele de finanţare, pentru că ele se vor adăuga presiunilor supli­men­tare care sunt deja în buget. Trebuie gasite niste surse de finanţare, dar fără îndoială se pot găsi – Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Mi se pare un deziderat bun să investim 6% din PIB, faţă de 3% cât facem acum, însă e distanţă lungă şi trebuie să vedem de unde facem rost de acest spaţiu fiscal.“

Guvernul îşi propune să investească în proiecte publice circa 6% din PIB în următorii doi ani şi să creeze un fond de investiţii naţional, care să fie iniţial capitalizat din fonduri publice şi apoi să fie listat la bursă.

„Mie mi se pare că în condiţiile actuale trebuie să tratăm aceste declaraţii cu un grăunte de sare, cum s-ar zice. Lucrurile sunt în schimbare şi autorităţile sunt nevoite să reacţioneze la fiecare săptămână la noile informaţii care apar. S-au luat până acum măsuri, câteodată nu foarte coordonate şi insuficiente, dar ele erau necesare şi au dat o perspectivă economiei“, a declarat Aurelian Dochia, analist economic.

Aurelian Dochia crede însă că una dintre cele mai mari probleme pentru relansarea economică va fi încrederea consumatorilor, care va reveni greu la valorile de dinainte de criza medicală.

„Măsurile aşa-numite pentru repornirea economiei sunt mult mai greu de apreciat, pentru că, indiferent de ce spune şi ce face guvernul, rămâne un mare semn de întrebare cu privire la consumatori. Este puţin probabil ca lucrurile să revină repede la normal.“

razvan.botea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO