Eveniment

Analiştii financiari îşi reaşază prognozele de creştere economică pentru 2022

Analiştii financiari îşi reaşază prognozele de...

Autor: Răzvan Botea

09.09.2022, 10:00 2100

♦ După ce Institutul Naţional de Statistică a publicat datele detaliate despre creşterea economică surpriză din prima jumătate din 2022, departamentul macro de la Erste, proprietarul BCR, a modificat prognoza în sus.

Economiştii Erste, proprietarul BCR în România, prognozează că economia României va creşte cu 6% în 2022, o revizuire în sus de la prognoza iniţială de +5,1%. Reaşezarea prognozei vine după ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat detaliile creşterii economice de 5,8% în prima jumătate din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. Creşterea economică reală este calculată eliminând inflaţia.

„Influenţa pozitivă pe care o vedem în S2/2022 vine din planurile guvernului de a injecta 3,9% din PIB în economie în ultimele cinci luni ale anului, pentru a atinge obiectivul de deficit bugetar“, scriu economiştii de la Erste.

„Având în vedere că în prima jumătate a anului creşterea economică a fost solidă, ne-am revizuit estimarea de creştere a PIB-ului pentru 2022 la 6%, de la 5,1%“, scriu economiştii de la Erste.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România şi fost preşedinte al Consiliului Fiscal, a păstrat însă anticipaţia că economia va avansa cu 4,5% în România în 2022. În aceeaşi vreme, Andrei Rădulescu, care conduce departamentul de analiză macro al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, a scăzut uşor prognoza de creştere economică de la 4,5%, la 4,4% în 2022.

„Acest scenariu are la bază perspectivele de temperare pentru consumul privat (principala componentă a PIB-ului), de la 7,9% an/an în 2021 la 5,2% an/an în 2022, pe fondul intensificării presiunilor inflaţioniste, cu impact nefavorabil pentru venitul real disponibil al populaţiei“, prognozează Rădulescu de la Banca Transilvania.

 

+4,4% este prognoza de creştere economică a Băncii Transilvania.

+6% este prognoza de creştere economică a BCR.

+4,5% este creşterea economică a Raiffeisen Bank.

+3,5% este creşterea economică prognozată de guvern.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO