Eveniment

Analistii ii cer lui Vosganian schita bugetului pentru anul viitor

Analistii ii cer lui Vosganian schita bugetului pentru anul viitor

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

20.07.2007, 19:15 22

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian s-a intalnit ieri cu cativa analisti economici care i-au recomandat sa detalieze sursele de finantare pentru majorarea pensiilor printr-o schita a bugetului pe 2008.
Analistii care s-au intalnit in cadru informal cu ministrul finantelor s-au aratat reticenti privind fundamentele bugetare ale majorarii pensiilor cu 43% anul viitor si i-au recomandat oficialului sa prezinte detaliile tehnice ale finantarii acestei masuri.
Presedintele Traian Basescu a promulgat miercuri seara legea majorarii pensiilor, criticand insa lipsa detalierii de catre Guvern a surselor de finantare ale acesteia.
Argumentele prezentate pana acum de Vosganian si Paul Pacuraru, ministrul muncii, nu sunt suficiente, au spus si analistii prezenti la intalnirea informala cu ministrul finantelor, singura solutie fiind prezentarea unei schite de buget care sa clarifice pentru toata lumea finantarea pensiilor.
Vosganian a estimat dupa promulgarea legii pensiilor ca bugetul pensiilor (al asigurarilor sociale de stat) va fi echilibrat in 2008 sau, in cel mai rau caz, va inregistra un usor deficit de 0,1%-0,2% din PIB, in urma majorarii pensiilor.
Deficitul acestui buget in 2008 ar fi in acest caz de cel mult 150 mil. euro, cu posibilitatea evitarii acestui deficit printr-o colectare mai buna a veniturilor sale.
"Faptul ca ministrul finantelor da asigurari ca exista resursele bugetare pentru majorarea pensiilor nu este suficient", a declarat pentru ZF Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante, care a participat ieri la intalnirea informala cu ministrul Varujan Vosganian.
E nevoie de mai multa transparenta din partea finantelor, au mai spus analistii prezenti la intalnire.
De fapt, acum este momentul ideal pentru ca Varujan Vosganian sa prezinte sursele tehnice de finantare a majorarii pensiilor printr-un proiect preliminar al constructiei bugetare pe anul viitor, au opinat ei.
Daniel Daianu estimeaza ca o crestere cu 43% a pensiilor de stat este nerealista, mai ales ca aceasta majorare va fi aplicata atat in 2008, cat si in 2009.
Cu alte cuvinte, actualul Guvern, care isi inceteaza mandatul in 2008, s-a intins prea mult, promitandu-le pensionarilor inca o majorare de pensii in 2009, fara a detalia sursele cresterii.
"Daca dai mai mult la pensiile de stat, de unde vei diminua cheltuielile bugetare?", a mai spus Daianu.
La aceasta intrebare a incercat sa raspunda ministrul muncii Paul Pacuraru.
"Guvernul care va veni din 2009 va trebui sa spuna: am din pensii o prioritate si ma ocup ca aceasta prioritate sa fie pusa in opera si sa fie facuta sau sa spuna: am prioritate sa cumpar avioane si tancuri si atunci, in loc sa dai pensii, vei cumpara tancuri", a declarat Pacuraru, citat de BBC.
Dupa promulgarea legii, presedintele Traian Basescu si-a exprimat increderea ca exista sursele bugetare ale majorarii pensiilor, dar a precizat ca Executivul ar trebui sa fie capabil sa le indice clar.
"Acum Guvernul are o singura solutie: reforma structurala", adica reducerea cheltuielilor publice din alte zone pentru a compensa majorarea pensiilor, a spus Basescu.
Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri ca misiunea cea mai grea dupa promulgarea legii de catre presedinte o are acum Partidul Liberal, care trebuie sa asigure fundamentarea economica pentru cresterea pensiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO