Eveniment

Analiştii: Inflaţia anuală a urcat la 7,5% în iulie

Analiştii: Inflaţia anuală a urcat la 7,5% în iulie
10.08.2010, 14:17 22

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,5%, în urma creşteriipreţurilor de consum cu 2,95% în luna iulie, conform estimărilormembrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România(AAFBR).

Inflaţia a accelerat în iulie în urma majorării TVA cu cincipuncte procentuale la 24%. În iunie rata anuală a inflaţiei acoborât uşor, la 4,38%, pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentarepentru a doua lună consecutiv, cifrele fiind conforme cu estimărileanaliştilor.

Potrivit unui sondaj intern realizat în cadrul AAFBR,previziunile analiştilor variază între 7% şi 8,3% în ceea cepriveşte rata anuală şi între 2,4% şi 3,6% referitor la inflaţialunară din iulie.

Pentru sfârşitul acestui an analiştii prognozează o rată anualăa inflaţiei de 8,1%, estimările osciliând între 7% şi 8,5%.

BNR a majorat estimarea de inflaţie pentru acest an, de la 3,7%la 7,8%, ca urmare a majorării TVA, şi a revizuit prognoza deinflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%. Ţinta de inflaţie abăncii centrale pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punctprocentual, iar pentru 2011 de 3% plus minus un punctprocentual.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ,înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile salepeste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii,societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurărişi din piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO