Eveniment

Analistii: Inflatia anuala s-a situat in noiembrie intre 6,8% si 7%

09.12.2008, 19:23 23

Rata anuala a inflatiei s-a redus in noiembrie la 6,8%-7%, in conditiile in care ieftinirea combustibililor si efectul de baza favorabil au contrabalansat efectele deprecierii leului si continuarii scumpirii alimentelor, dar va depasi prognoza BNR in decembrie, apreciaza majoritatea analistilor.

Toti cei sapte analisti economici intervievati au afirmat ca inflatia anuala s-a redus in luna noiembrie, de la 7,39% in octombrie.
Institutul National de Statistica (INS) urmeaza sa publice maine datele privind evolutia preturilor din noiembrie.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, si dealerul Millennium Bank Romania, Ciprian Dascalu, au declarat ca anticipeaza pentru noiembrie o inflatie de 0,4%, ceea ce va conduce la o rata anuala de 6,8%. "Am avut ca principali factori inflationisti cresterea de preturi determinata de deprecierea cursului, probabil si majorarea costului energiei termice, in timp ce la polul opus
s-a situat reducerea costurilor combustibililor. In plus, partea de alimente va arata crestere in continuare", a spus Dumitru.
In acelasi timp, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, se asteapta la o rata de 0,7%-0,8% in noiembrie, ceea ce inseamna o rata anuala de 7%-7,3%.
De asemenea, economistul BCR considera ca inflatia a fost afectata in noiembrie de deprecierea leului, dar a fost influentata pozitiv de scaderea preturilor carburantilor si de faptul ca se compara cu o inflatie ridicata din noiembrie 2007 (efectul de baza). "Produsele agroalimentare vor creste in continuare, chiar daca am avut un an agricol foarte bun, ceea ce inseamna ca inca se consuma", a afirmat Anghel.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, si Melania Hancila, seful departamentului cercetare si strategie de la Volksbank Romania, apreciaza ca preturile bunurilor de consum au avansat cu 0,6% fata de octombrie.
"Scaderea inflatiei anuale la 7% a fost determinata in primul rand de efectul de baza favorabil, iar in al doilea rand de reducerea pretului petrolului pe plan international, care se va vedea in costul combustibililor", a declarat Chidesciuc.
Florian Libocor, analist la BRD - Societe Generale, si Lucian Oita, dealer la Romexterra Bank, apreciaza la randul lor ca preturile bunurilor de consum au avansat in noiembrie cu aproximativ 0,5%, ceea ce inseamna rate anuale de 7% si respectiv 6,9%.
"Grupa marfurilor nealimentare a sustinut reducerea inflatiei in noiembrie, in timp ce la polul opus s-au situat serviciile. Alimentele au avut un efect neutru, poate putin pe partea de scadere a inflatiei", a afirmat Oita.
Referitor la inflatia din luna decembrie, patru din cei sapte analisti intervievati au anticipat ca aceasta va depasi cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%, in timp ce doar Oita a anticipat ca rata anuala se va plasa sub estimarea bancii centrale, respectiv la 6,5%.
Dascalu si Dumitru au previziuni similare si pentru evolutia inflatiei in decembrie, respectiv de 0,5% si 0,6%, ceea ce inseamna o rata anuala de 6,7%, in conformitate cu prognoza BNR.
Economistul-sef al BCR vede inflatia reducandu-se in jur de 7% in decembrie, "poate usor sub", in functie de cursul de schimb.
De asemenea, Chidesciuc apreciaza ca majorarea preturilor bunurilor de consum se va situa in decembrie la 0,6%, ceea ce indica o rata anuala de 7%.
"Consider ca inflatia anualizata ar putea depasi usor prognoza bancii centrale din cauza deprecierii excesive a cursului de schimb care a fost afectat in principal de scaderea ratingului de tara, iar inflatia ar putea ajunge la 6,8%-6,9% in decembrie", a spus Hancila.
Libocor este cel mai pesimist dintre analisti in privinta inflatiei din decembrie, apreciind o rata lunara de 0,8% si un indice anual de 7,1%.
Preturile de consum au crescut in luna octombrie cu 1,06% fata de septembrie, pe fondul scumpirii semnificative a serviciilor si a produselor alimentare, iar rata anuala a avansat usor, la 7,39%, de la 7,3% in luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Inflatia din primele zece luni ale anului s-a ridicat la 5,72%, depasind deja intervalul de variatie tintit de BNR pentru anul 2008, de 2,5 - 4,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO