Eveniment

Analiză INS: PIB-ul a crescut în primul trimestru cu 5,1% faţă de ultimul trimestru din 2021

Analiză INS: PIB-ul a crescut în primul trimestru cu...

Autor: Cosmin Pirv

08.07.2022, 10:22 58

PIB-ul a crescut în primul trimestru al anului 2022 cu 5,1% faţă de ultimul trimestru din 2021, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343.678,8 milioane lei preţuri curente, în creştere cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021, a transmis INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 6,4 %, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

„Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2022, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022”, arată INS.

Comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:
- Informaţii şi comunicaţii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;
- Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale;
- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -3,0 puncte
procentuale.
- Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu o creştere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale.
- Construcţiile, cu o scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale, a mai arătat INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO