Eveniment

Analiză ONV LAW: Contextul geopolitic ar putea aduce României investiţii de 2 mld. euro până la finalul anului

Analiză ONV LAW: Contextul geopolitic ar putea aduce...

Autor: Dorin Oancea

26.07.2022, 10:24 173

Că urmare a noului context geopolitic, România ar putea atrage noi investiţii în volum de până la 2 mld. EUR până la finalul anului, conform datelor publice şi negocierilor existente în piaţă la jumătatea anului, analizate de ONV LAW.

Potrivit analizei, România avansează pe un trend ascendent în ceea ce priveşte atractivitatea investiţională, volumul investiţiilor străine crescând cu peste 50% până la jumătatea anului curent, în comparaţie cu aceeaşi perioada din 2021.

Ucraina a reprezentat până nu de mult un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut în plan investiţii majore de business în ţară vecină, în principiu datorită facilităţilor fiscale şi a forţei de muncă accesibile. Războiul declanşat la începutul anului a schimbat însă aceste perspective, iar România se numără acum printre ţările care absorb o mare parte a capitalului străîn disponibil, alături de Polonia. Alături de noi investiţii preconizate, mai multe companii şi-au relocat sau au în plan să îşi mute activitatea din Ucraina sau Rusia în ţară noastră, ceea ce reprezintă de asemenea noi investiţii locale.

Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele în care se prefigurează noi investiţii. Zonele care prezintă interes pentru investitori cu capital străîn sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat şi Crişana, datorită apropierii de vestul Europei, dar şi cele din Moldova, din vecinătatea Ucrainei.

Şi sectorul agribusiness va înregistra o creştere a investiţiilor străine în perioada următoare, în special pentru producţia de îngrăşăminte sau procesare, apreciază specialiştii ONV LAW. Deja 4 companii din Ucraina şi Rusia au anunţat relocarea activităţilor în zona de sud a României.

“România se află într-o poziţie avantajată în acest moment, aşa cum nu a fost de multe ori în istoria să. Alături de siguranţă teritorială, România trebuie să asigure investitorilor străini stabilitate fiscală şi predictibilitate, precum şi un mecanism birocratic mai flexibil. De asemenea, este necesară o strategie de educaţie solidă, pentru pregătirea următoarelor generaţii care vor constitui forţă de muncă locală. Acesta ar putea fi un moment determinant pentru România, pentru mulţi ani de acum înainte”, declara Radu Nemeş, Managing Partner ONV LAW.

Între companiile care intenţionează să investească în România în perioada următoare se numără grupuri originare din Italia, Germania, Franţa şi SUA, potrivit analizei.

Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO