Eveniment

ANCOM a acceptat decizia ce se referă la condiţiile tehnice de utilizare a reţelelor mobile privind conectarea cu sistemul RO-ALERT

ANCOM a acceptat decizia ce se referă la condiţiile...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

05.12.2019, 17:10 60

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a agreat decizia care stabileşte condiţiile tehnice referitoare la utilizarea reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice şi conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertar.

Potrivit unui comunicat al ANCOM remis, joi, MEDIAFAX, conectarea între Sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza în două puncte şi anume, în cele două sedii ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din Bucureşti şi Braşov.

Astfel, în cazul în care intervin modificări cu privire la amplasamentele în care se realizează conectarea, după primirea unei notificări oficiale din partea STS, furnizorii au obligaţia ca, în termen de şase luni, să realizeze conectarea reţelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament.

Conectarea Sistemului RO-ALERT în cele două puncte se realizează la o capacitate de minim 100Mbps. Mai mult, fiecare operator asigură suplimentar o legătură de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1Mbps cu fiecare dintre cele două amplasamente ale Sistemului RO-ALERT, precizează sursa citată.

Totodată, operatorii au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT către telefoanele mobile aflate în zonele afectate, iar distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de Sistemul RO-ALERT din cadrul reţelelor proprii în toate tehnologiile disponibile.

"Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toţi utilizatorii finali aflaţi în zonele geografice afectate de situaţii de urgenţă, în acest sens fiind importantă cunoaşterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim trei minute de la transmiterea mesajului de alertare. În situaţia apariţiei unor disfuncţionalităţi privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de 8 ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor care vizează celulele radio. Operatorii trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operaţional non-stop", se mai notează în comunicat.

Conform ANCOM, operatorii au obligaţia de a pune la dispoziţia STS, în timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din reţelele proprii, luând în considerare capabilităţile celor mai noi tehnologii disponibile în reţea şi vor anunţa STS în cazul în care vor fi efectuate lucrări de mentenanţă care au potenţial să afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel puţin 24 de ore înainte de demararea acestora.

După adoptare, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând a intră în vigoare la data publicării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO