Eveniment

ANCOM a scos din funcţiune 80 de amplificatoare de semnal GSM neconforme. Utilizarea acestora provoca interferenţe prejudiciabile spectrului de frecvenţe radio

ANCOM a scos din funcţiune 80 de amplificatoare de...

Autor: Mediafax

19.10.2021, 16:53 157

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a scos din funcţiune în primele nouă luni ale anului aproape 80 de amplificatoare de semnal GSM a căror utilizare provoca interferenţe prejudiciabile spectrului de frecvenţe radio.

ANCOM atrage atenţia asupra faptului că amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru a fi folosite legal. În primul rând, este necesar să aibă marcajul CE. În al doilea rând, acestea pot fi puse în funcţiune doar de către operatorul de comunicaţii electronice al cărui semnal se doreşte amplificat sau cu acordul acestuia.

Conform specialiştlor, utilizarea amplificatoarelor de semnal care nu îndeplinesc aceste condiţii poate cauza interferenţe prejudiciabile în spectrul de frecvenţe radio, afectând buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii mobile.

De la începutul acestui an şi până în 1 octombrie, Autoritatea a identificat şi scos din funcţiune aproape 80 de amplificatoare care nu aveau marcajul CE sau erau puse în funcţiune incorect.

Amplificatoarele de semnal GSM (denumite şi repetoare de semnal) sunt echipamente radio menite să preia semnalul emis de staţiile de bază 2G/3G/4G ale furnizorilor de servicii de comunicaţii de telefonie mobilă pentru a-l amplifica şi retransmite în interiorul clădirilor, oferind o putere îmbunătăţită a semnalului radio recepţionat de telefonul mobil. Utilizatorul care doreşte punerea în funcţiune a unui amplificator trebuie să anunţe operatorul al cărui abonat este şi să obţină acordul şi suportul acestuia pentru instalarea echipamentului.

În cazuri extreme, interferenţele prejudiciabile cauzate de echipamentele radio neconforme pot afecta apelarea numărului de urgenţă 112, spun specialiştii ANCOM.

Tot în primele nouă luni ale anului, reprezentanţii ANCOM au identificat şi 10 telefoane fixe, fără fir, de tipul DECT 6.0 provenind din afara Uniunii Europene şi utilizate în România. Utilizarea acestor echipamente neconforme a fost intensă în ultimii ani, în 2018 fiind identificate şi scoase din uz aproape 700 de telefoane DECT 6.0. Reducerea masivă a utilizării acestor echipamente neconforme vine şi ca urmare a unor ample campanii de informare cu privire la riscurile asociate utilizării acestora, derulate de Autoritate începând cu anul 2016.

ANCOM precizează că printe echipamentele care funcţionează utilizând spectrul de frecvenţe radio care trebuie să aibă marcajul CE se numără: telefoane fixe şi mobile, provenind din afara Uniunii Europene (din Statele Unite ale Americii sau din Asia, spre exemplu), desktop PC, tablete, laptopuri, console şi controllere pentru jocuri video, drone, corpuri de iluminat, inclusiv cele cu LED, echipamente electrocasnice, radiotelefoane de uz casnic (de tipul staţiilor walkie-talkie sau de monitorizare pentru bebeluşi), telecomenzi radio, telecomenzi cu infraroşu, întrerupătoare automate, radiomicrofoane (microfoanele wireless), jucării teleghidate prin radio, routere.

În cazul în care cei care deţin echipamente radio neconforme continuă să le folosească riscă sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO