Eveniment

Andreea Paul, lector universitar la ASE, Bucureşti: Nu există conceptul de competitivitate în croirea bugetului. Unde vrem să poziţionăm România printre alte ţări din lume?

Andreea Paul: Când ai o calitate aşa slabă a autorităţii publice e bine să ai cheltuieli mici la buget

Andreea Paul: Când ai o calitate aşa slabă a autorităţii publice e bine să ai cheltuieli mici la buget

Autor: Roxana Rosu

22.02.2017, 00:07 643

Lipsa conceptului de competitivitate este principala problemă a bugetului elaborat de guvernul Grindeanu, alături de cheltuielile alocate investiţiilor şi cheltuielile sociale, consideră Andreea Paul, lector universitar la ASE Bucureşti.

♦ Avem estimări spectaculoase la venituri şi cheltuieli previzionate. Suntem la etapa „Doamne ajută să se întâmple aşa“. Dar lucrurile nu sunt aşa simple.

♦ Cheltuielile pentru investiţii sunt cu o treime sub anul trecut şi două treimi din ele sunt din perspectiva absorbţiei de bani europeni, aşa că avem motive de insomnie. Sunt linii de finanţare pe fonduri UE care încă nu s-au lansat.

♦ Nu avem nici în 2017 un buget centrat pe perfor­manţă. Din 17 discursuri de premieri din ultimii ani, doar şapte menţionează măcar o dată cuvântul com­peti­tivitate. Din 2013 până în prezent niciodată. Unde vrem să poziţionăm România printre alte ţări din lume? Nu există conceptul de competitivitate în croirea bu­getului.

♦ Avem nişte cifre, dar ele ne servesc la îmbună­tă­ţirea calităţii vieţii, a actului de guvernare? Nu ştim. Noi avem nişte bani pe care ne apucăm să îi împărţim pe felii.

♦ Bulgaria are venituri colectate la PIB mai mari decât România. Are colectare performantă, venituri mari din turism, deşi are facilităţi fiscale.

♦ În 2010, TVA a fost majorată la 24% cu promisiunea că majorarea va fi temporară şi se va reveni la cea de 19%. Abia în 2015 a fost votată în Parlament şi aplicată reducerea abia în 2016. Când s-a majorat la 24%, creşterea economică a fost strangulată, iar colectarea la buget nu s-a regăsit în creşterea TVA. Au fost şi alte taxe introduse pe traseu şi care au strangulat din nou creşterea PIB (acciza, taxa pe stâlp).

♦ Când mă uit la zona de investiţii îmi menţin mo­tivele de riscuri majore pe care le are acest buget (...). Mă uit cum au fost alocaţi banii. Ne-am uitat la decalajele de dezvoltare între judeţe şi în interiorul lor. Bugetul favorizează construcţia de drumuri mici, în interiorul judeţelor. Infrastructura mare a fost lăsată deoparte.

♦ Când vorbim de cotele de TVA reduse, la alimente, cărţi, medicamente şi ne comparăm cu statele europene, vom vedea că sunt tot mai mari decât media europeană. Marea Britanie are 0% la cărţi, Franţa are 9% la alimente.

♦ Cheltuielile cu dobânzi pentru serviciul datoriei publice  -  10,2 mld.lei în bugetul actual. Noi cheltuim cu dobânzile acestea mai mult decât cu bugetul pentru Mi­nisterul Educaţiei. Într-o lume care merge spre robotică, creativitate etc., cum pregătim generaţia tânără spre această nouă realitate? Dacă mă uit, dobândă versus educaţie îmi arată că stăm cu faţa la trecut, nu la viitor.

♦ Ne vom închide în ţinta de deficit tăind din cheltuielile cu investiţiile.

♦ Avem un deficit pe fondul public de pensii care creşte de la an la an, pe care îl acoperim practic din defi­citul bugetar. Scăderea CAS cu 5% a fost  o opţiune de politică publică.

♦ Cheltuielile sociale sunt o mare provocare. Problema este că anul trecut cheltuielile cu personalul au crescut cu 9%, cu 8% cele sociale şi peste acestea venim cu o creştere de 10% anul acesta a cheltuielilor de personal şi sociale, ceea ce va strangula bugetele locale.

♦ Acest buget trebuia să transforme România într-un hedging geopolitic. Noi suntem o economie mică şi suntem „condamnaţi“ la dependenţa de capital străin. Dar dezbaterea publică e împotriva acestei nevoi şi se spune că trebuie să stimulăm doar capitalul autohton.

♦ La impozitarea proprietăţii noi mergem regresiv de la comună la municipalitate. Şi aşa ajungem ca un apartament din centrul Bucureştiului să fie impozitat mai scump decât o vilă de lângă Bucureşti. Majoritatea ţărilor fac o evaluare a proprietăţii şi aplică un impozit.

♦ Când ai o calitate aşa slabă a autorităţii publice e bine să ai cheltuieli mici la buget.

♦ Vreau să trăiesc anul în care bugetul porneşte de la trei obiective şi să le acopere pe acelea. De exemplu, o autostradă peste Carpaţi.

♦ Cheia rămâne educaţia şi ea rămâne în continuare pe finanţare redusă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO