Eveniment

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Climatul pe pieţele financiare s-a ameliorat pentru a doua lună consecutiv, pe fondul depăşirii punctului culminant al pandemiei în Europa şi Statele Unite

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Climatul pe...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

02.06.2020, 16:16 114

Climatul din pieţele financiare internaţionale s-a ameliorat pentru a doua lună consecutiv în mai, pe fondul depăşirii punctului culminant al pandemiei în Europa şi Statele Unite, arată o analiză făcută de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Ameliorarea este şi urmarea relaxării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi implementării de noi măsuri pentru susţinerea relansării economice (atât monetare, cât şi fiscal-bugetare) pe mapamond.

De asemenea, redinamizarea indicatorilor de încredere şi majorarea cotaţiilor internaţionale la ţiţei au contribuit la reducerea percepţiei de risc investiţional luna trecută, aspect evidenţiat de declinul indicatorului VIX (care măsoară volatilitatea la nivelului indicelui bursier S&P 500) pentru a doua lună consecutiv.

În ceea ce priveşte evoluţiile macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii se evidenţiază ameliorarea încrederii în luna mai, atât în SUA, cât şi în Europa, ceea ce exprimă faptul că ce a fost mai greu a trecut şi semnalează relansarea economică (intrarea într-un nou ciclu) pe măsura redeschiderii după depăşirea vârfului crizei sanitare (premise de creştere puternică în trimestrul III, după ajustarea severă din trimestrul II).

Astfel, încrederea investitorilor din Germania (economia locomotivă a Europei) a crescut în mai spre nivelul maxim din ultimi cinci ani, conform indicatorului ZEW.

Totodată, încrederea consumatorilor din SUA s-a ameliorat luna trecută, evoluţie influenţată de programele fiscal-bugetare de susţinere implementate de Administraţie în ultimele luni, precum şi de depăşirea punctului culminant al crizei sanitare.

Nu în ultimul rând, indicatorii economici din China au continuat să prezinte evoluţii în ameliorare în luna mai, care exprimă premise de evitare a recesiunii şi de creştere economică în anul 2020.

„Atragem însă atenţia cu privire la faptul că indicatorii economici coincidenţi comunicaţi în ultimele săptămâni confirmă recesiunea severă din Statele Unite şi Uniunea Europeană în trimestrul II.

Pe de altă parte, subliniem faptul că autorităţile responsabile cu implementarea politicilor economice au semnalat în luna mai perspectiva lansării unor noi măsuri, atât monetare, cât şi fiscal-bugetare pentru susţinerea relansării în SUA şi ţările membre ale Uniunii Europene”, spune analistul.

La nivelul pieţei titlurilor de stat ratele de dobândă pe scadenţa 10 ani au crescut între final de aprilie şi sfârşitul lunii mai, pe fondul ameliorării perspectivelor cu privire la dinamica PIB-ului nominal pe termen mediu, în contextul depăşirii punctului culminant al pandemiei şi majorării cotaţiilor internaţionale la ţiţei: în SUA cu 1,1% la 0.653% (diminuare cu 66% de la începutul anului) şi în Germania cu 14,1 puncte bază la -0,448% (declin cu 26 puncte bază în 2020).

Pe piaţa de acţiuni indicele MSCI Global a urcat cu 4,1% până la 509.5 puncte în luna mai (diminuare cu 9.9% în 2020). Se evidenţiază majorarea indicelui MSCI pentru ţările dezvoltate cu 4.6% la 2,147.9 puncte în mai (scădere cu 8.9% de la începutul anului), pe fondul redeschiderii economiilor SUA şi Uniunii Europene.

Indicele MSCI pentru pieţele emergente a urcat cu doar 0.6% la 930.4 puncte (declin cu 16.5% în 2020). În SUA indicele Dow Jones a urcat cu 4.3% la 25,383.1 puncte (diminuare cu 11.1% în 2020), iar indicele S&P 500 a crescut cu 4.5% până la 3,044.3 puncte în mai (declin cu 5.8% de la începutul anului).

De asemenea, indicele pan-european EuroStoxx 600 a consemnat un avans de 3% până la 350.4 puncte în mai (scădere cu 15.7% în 2020). Indicele regional MSCI Asia Pacific a urcat cu 1.8% până la 150.6 puncte (declin cu 11.8% în 2020).

În România indicele BET a înregistrat un avans de 9.1% până la 8,701.3 puncte în luna mai (scădere cu 12.8% de la începutul anului).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO