Eveniment

ANEVAR: Apartamentele cu cea mai mare valoare de piaţă se găsesc în Cluj-Napoca: 1.272 euro/mp

ANEVAR: Apartamentele cu cea mai mare valoare de piaţă...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.12.2017, 00:07 2992

Piaţa de evaluare a bunurilor din România şi-a majorat anul acesta valoarea cu circa şapte procente faţă de 2016, până la 48 de milioane de euro. Banii reprezintă suma facturată în total de către evaluatorii autorizaţi pentru serviciile de evaluare pe care le furnizează persoanelor fizice sau companiilor.

„Pentru 2017, estimăm o creştere a pieţei evaluărilor de aproximativ 6-7%, până în jurul valorii de 48 de milioane de euro“, spune Daniel Manaţe, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţio­nale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

În primele trei trimestre ale acestui an, evaluatorii care fac parte din ANEVAR - adică 4.100 de membri persoane fizice şi 520 de firme - au analizat peste 94.000 de rapoarte de evaluare a proprietăţilor imobiliare pentru garantarea împrumutului, cu o valoare cumulată de peste 18 miliarde de euro. În perioada sep­tembrie 2016 - septembrie 2017, mem­brii ANEVAR au în­registrat în total circa 135.000 de rapoarte de evaluare.

Cele mai multe din cele evaluate anul acesta au fost pro­prie­tăţi rezidenţiale, cu o valoare cumulată de peste 5,2 mld. euro.

Peste 7.300 de rapoarte au vizat proprietăţi comerciale, cu o valoare cumulată de 5,6 miliarde de euro, iar restul au fost pentru terenuri, proprietăţi industriale, mixte şi agricole.

În prezent, cea mai mare valoare de piaţă pe segmentul rezidenţial se înregistrează în Cluj-Napoca, unde apartamentele sunt evaluate la 1.272 de euro pe metru pătrat, în timp ce în Bucureşti valoarea este 1.114 de euro pe metru pătrat. În Capitală, cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale sunt în sectorul 1, cu o valoare medie de 1.417 euro/ mp. În Cluj-Napoca, cele mai multe tranzacţii cu apartamente se fac cu plata cash, şi nu prin credit bancar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO