Eveniment

Angajaţi oameni competenţi în proiecte europene, dacă vreţi bani de la UE!

Angajaţi oameni competenţi în proiecte europene, dacă vreţi bani de la UE!

Autor: Adelina Mihai

12.05.2011, 23:44 2011

Cei care vor să ducă la bun sfârşit un proiect finanţat dinfonduri europene trebuie să se asigure că au manageri de proiect şiconsilieri juridici cu experienţă în implementare. Acesta estesfatul pe care îl dau beneficiarii care au finalizat proiecteeuropene, consultanţii, dar şi reprezentanţii autorităţilor caregestionează bani europeni.

"Echipa trebuie aleasă cu atenţie, noi avem un manager deproiect care a lucrat în implementarea a peste 100 de proiecte,avem consilier juridic şi responsabil financiar cu experienţă, darşi un lector cu experienţă de peste 20 de ani, care a predat încadrul cursurilor din proiect", a spus Ramona Roşca, preşedinteleAsociaţiei Tehnice de Formare Profesională "TEACH ING".

Roşca a fost prezentă ieri la conferinţa "Cara­vana fonduriloreuropene 2011 - Cum vor schimba fondurile europene România?",organizată de ZF la Iaşi în parteneriat cu AMPOSDRU, autoritatea demanagement care gestionează fondurile europene pentru resurse umaneşi firma de consultanţă Accreo.

Deficitul de personal şi demotivarea, principaleleprobleme

Consultanţii pe fonduri europene spun că 75- 80% dininvestitorii care apelează la serviciile lor au abordărisuperficiale, de genul "cum să facem să luăm şi noi nişte banieuropeni?". "Fiecare beneficiar ar trebui să realizeze că, atuncicând îşi construieşte o echipă de proiect, trebuie să aibă aceeaşiabordare pe care o are atunci când recrutează oameni pentrucompania sa", a spus Ovidiu Mihăilă, consultant în fonduri europeneşi dezvoltarea afacerilor la Accreo România.

În opinia lui Cristian Ababei, directorul executiv al OIR POSDRU Nord-Est (organismul intermediar care coordonează proiecteleeuropene finanţate prin programul de dezvoltare a resurselorumane), creşterea gradului de absorbţie ar putea fi generată de odescentralizare a domeniilor majore de intervenţie (de exemplu,promovarea culturii antreprenoriale), care în prezent se află îngestiunea AMPOSDRU.

"În celelalte state membre există o instituţie care are rol decoordonare şi care dirijează toate celelalte instituţii, de aceeaşi rolul autorităţii de management este de a coordona organismeleregionale, nu de a face treaba organismelor intermediare. Vominsista cu solicitarea acestei descentralizări la următorul comitetde monitorizare din această lună", a spus Ababei.

Una dintre cele mai mari probleme în ges­tiunea fonduriloreuropene rămâne demotivarea funcţionarilor publici, dar şideficitul de personal din această zonă.

"O propunere a Guvernului de acum 2-3 ani era ca remunerarea săajungă la 2.000 - 3.000 de euro/lună. Ce poţi să faci când unofiţer de proiect, care are un salariu de 1.500 de lei, certificăcheltuieli salariale de 15.000 de lei pe lună pentru un manager deproiect?", se întreabă Ababei.

Ar mai fi nevoie de oameni

Cosmin Coman, directorul executiv al direcţiei de dezvoltare şiproiecte europene din cadrul Primăriei Iaşi, este de părere căprincipala problemă o reprezintă deficitul de personal. "Avemproiecte europene semnate în valoare de peste 200 de mil. euro,sumă echivalentă cu valoarea bugetului Iaşi. Partea proastă începecând vom pune în implementare aceste proiecte. Dacă s-ar pune câtetrei persoane care să se ocupe de un proiect, am avea nevoie de 54de angajaţi. Acum avem 21 de angajaţi cu totul, iar posturile suntblocate", a spus Coman.

În opinia Gabrielei Macoveiu, directorul de comunicare şipromovare regională al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care se ocupă de proiectele europene pe infrastructură,reducerea intervalelor de timp în care autorităţile răspundbeneficiarilor este esenţială.

"Până la 31 decembrie 2011 trebuie să cheltuim 459,15 mil. eurodin Programul Operaţional Regional - aceştia sunt banii pentru carevom fi întrebaţi de ce nu i-am absorbit", a spus Macoveiu.

Experienţa beneficiarilor de fonduri europene din nord-estulţării arată că, atunci când vrei să demarezi un proiect european,trebuie să te asiguri că ai cash flow pe care să-l foloseşti pentruactivităţile din primele luni de proiect.

"Prima lecţie pe care am învăţat-o a fost că scrierea şicontractarea unui proiect este complet diferită de implementare", aspus Irina Sile, directorul executiv al Fundaţiei Corona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO