Eveniment

Ankara insistă că lira ar trebui folosită mai mult în comerţul extern

Ankara insistă că lira ar trebui folosită mai mult în...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2016, 00:04 742

Turcia este o economie sub asediu, lasă preşedintele Erdogan să se înţeleagă. El îi îndeamnă pe cetăţenii turci să-şi ajute ţara cumpărând lire turceşti, o monedă notorie pentru deprecieri abrupte şi de durată. De ceva timp autorităţile de la Ankara insistă că lira turcească ar trebui folosită mai mult în comerţul extern.

Ieri, ministrul economiei Nihat Zeybekci a explicat la Consiliul Turcic că guvernul vrea să folosească lira în cel puţin 10% din acest tip de comerţ pentru a menţine siguranţa financiară a ţării, scrie agenţia Anadolu.

„Stabilim un nivel de 10% al ponderii lirei turceşti în volumul total al comerţului nostru extern“, a spus Zeybekci. „Aceasta este o chestiune serioasă care ţine de siguranţa financiară. Exporturile ţării vor creşte în 2017 deoarece am pornit programe de sprijinire a exporturilor“, a adăugat el. Zeybekci a insistat că Turcia este una din primele zece economii ale lumii şi că cea mai mare piaţă de export a ei este Uniunea Europeană. Ministrul s-a plâns că deşi populaţia statelor care vorbesc limbi turcice este de circa 110 milioane, volumul comerţului dintre Turcia şi membrii Consiliului Turcic nu atinge nici cinci miliarde de dolari.

„Comerţul extern total al Turciei este de aproximativ 430 de miliarde de dolari, dar ponderea comerţului dintre Turcia şi ţările unde se vorbesc limbi turcice este de doar 1%“, a spus Zeybekci.

Separat, şeful agenţiei de spraveghere bancară din Turcia Mehmet Ali Akben a explicat că acordarea de credite în monedă locală ar trebui considerată o oportunitate pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu ţari precum Rusia şi China. Băncile turceşti au început deja să lucreze la scheletul unui astfel de mecanism care ar permite creditarea în ruble şi yuani. 

Băncile centrale din Turcia şi China au executat primul acord de swap lire turceşti ñ yuani pe 30 noiembrie. Acordul, echivalent cu 132,4 milioane de dolari, are rolul de a reduce dependenţa de dolar.

„Dacă turiştii ruşi pot plăti în ruble şi băncile pot da împrumuturi în ruble, atunci aceasta este o afacere în sine“, a spus oficialul.

Erdogan a declarat în noiembrie că Turcia intenţionează să facă comerţ cu Iran, Rusia şi China în monede locale şi nu internaţionale pentru a întări lira şi reduce dependenţa de dolar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO