• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

ANM: Weekend cu vreme schimbătoare, temperaturi în scădere, lapoviţă şi ninsoare

ANM: Weekend cu vreme schimbătoare, temperaturi în scădere, lapoviţă şi ninsoare

Autor: Florin Zafiu

19.01.2019, 10:49 224

Temperaturile scăzute se vor resimţi în special în Moldova şi Transilvania, cu minime care pot coborî sub pragul de -10 grade Celsius. În restul teritoriului, temperaturile vor cunoaşte o scădere uşoară care se încadrează în normalul perioadei, anunţă meteorologii.

"În acest weekend, valorile termice vor marca o scădere ce se va resimţi în mod deosebit în Nord-Estul teritoriului, în zona Moldovei. Mai exact, acolo maximele vor deveni în general negative în condiţiile în care zilele acestea s-au înregistrat temperaturi chiar mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă, cu valori de 7-8 grade. Temperaturile vor fi destul de scăzute în zona Moldovei, în sudul Transilvaniei cu maxime negative, dar şi minimele vor fi destul de scăzute în zonele respective - vor atinge valori de -9, izolat chiar -10 grade Celsius. În restul teritoriului, chiar dacă valorile termice vor fi şi acolo în scădere faţă de zilele acestea, temperaturile vor fi totuşi pozitive, temperaturile maxime, cu valori de 2, 3 grade în regiunile intracarpatice", a declarat pentru MEDIAFAX, Alina Şerban, meteorolog de serviciu în cadrul Admistraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Sursa citată anunţă că pe litoral vor fi 5 grade. Precipitaţiile îşi vor face apariţia în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, cu precădere sâmbătă noapte şi pe parcursul zilei de duminică.

De asemenea, duminică după-amiază şi seara, vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare în zonele montane, în nordul, centrul şi nord-estul ţări. În regiunile vestice şi sud-vestice sunt aşteptate lapoviţă şi ploi, iar în sud-est vor predomina precipitaţiile sub formă de ploaie. Meteorologul anunţă un nou de zăpadă pentru zona de munte, care va fi însoţit de temperaturi scăzute şi intensificări ale vântului.

"Vântul va avea intensificări pe crestele montane, acolo unde ninsoarea va fi viscolită. În zona montană va fi în general o vreme închisă cu ninsori care se vor semnala pe arii mai extinse pe parcursul zilei de duminică, dar nu vor lipsi nici în restul intervalului. Vânt pe creste în mod deosebit şi o răcire şi în zona montană se va resimţi ca în toate celelalte zone. La amiază, temperaturile vor deveni uşor negative în zona montană mai joasă, pentru că pe creste evident vor fi scăzute, -7, -8 grade maxime , -10, -12 temperaturi minime", a declarat Alina Şerban, meteorolog de serviciu.

În Bucureşti se anunţă o vreme schimbătoare, cu o scădere uşoară a temperaturii şi precipitaţii mixte.

"În zona Capitalei - o vreme schimbătoare. Şi aici se va resimţi o scădere a valorilor termice de la 7, 8, 9 grade Celsius zilele acestea nu vom înregistra maxime mai mari de 2, 3, 4 grade cel mult. Minimele vor fi destul de ridicate atât sâmbătă spre duminică, cât şi duminică spre luni - temperaturi uşor negative, -2, 0 grade şi precipitaţii în general slabe cantitativ, cu o probabilitate mare sâmbătă spre duminică. În general, (va fi, n.r.) ploaie, dar ne aşteptăm şi la lapoviţă sau ninsoare", a mai precizat meteorologul Şerban Alina.

Săptămâna viitoare va fi înregistrată cea mai friguroasă noapte din următorul interval anunţă reprezentantul ANM: "Ne putem aştepta, săptămâna viitoare, la temperaturi la pragul gerului şi uşor sub pragul gerului, -12, -12 grade cel mai probabil în noaptea de luni spre marţi şi pentru zona Moldovei, depresiunile din estul Transilvaniei. Ar fi cea mai rece noapte pentru intervalul următor de 4-5 zile".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060