România a primit de la UE în primele şapte luni din an fonduri nerambursabile şi prin PNRR de 4,7 mld. euro adică 33% din suma totală de 14,1 mld. euro pe care o aşteaptă. Cosmin Drăgoi, General Manager în cadrul Finacon România, atrage atenţia că pentru economie şi dezvoltare nu banii sunt problema, ci crizele de buget cu care se confruntă micile şi marile primării din ţară, din cauza cărora nu pot atrage finanţările.
„Este o problemă majoră pe care o întânim în piaţă. Avem UAT-uri – primării şi consilii judeţene - care ar putea accesa fonduri europene, dar nu au banii necesari pregătirii proiectelor, banii necesari pentru studii, pentru cerere de finanţare, pentru strategii” a declarat Cosmin Drăgoi, General Manager, Finacon România, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business
Într-un scenariu pozitiv, în care primăria reuşeşte să parcurgă toţi paşii necesari pentru ridicarea banilor europeni şi să dezvolte cu ei, efectul se propagă în întreaga economie. Cu toate acestea, mare parte dintre primării se confruntă cu imposibilitatea atragerii banilor, ceea ce poate dăuna, ajungând chiar să afecteze consumul, unul dintre motoarele de creştere economică, este de părere Cosmin Drăgoi.
„Genul ăsta de proiecte au impact în întreaga economie. Dacă o primărie ia o finanţare pentru reabilitarea sau realizarea unui drum, banii se duc mai departe către constructori, către salarii, iar apoi în consum. În momentul în care primăria respectivă nu are bani să-şi pregătească proiectul, evident că nici efectul ăsta nu se mai propagă în economie şi atunci toţi resimţim această situaţie” a mai spus Cosmin Drăgoi la ZF Live.