Eveniment

ANPC: 83% dintre operatorii economici verificaţi pe litoral au încălcat legea

ANPC: 83% dintre operatorii economici verificaţi pe...

Autor: Otilia Serescu

19.07.2020, 15:55 105

Începând cu 1 iulie, ANPC desfăşoară „Comandamentul litoral 2020”, iar în primele 10 zile de controale, inspectorii au verificat 322 de operatori economici, din Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costineşti şi Mamaia, constatându-se abateri la 268 dintre aceştia (83%).

Conform unui comunicat transmis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în intervalul precizat, au fost aplicate 386 sancţiuni din care 233 avertismente şi 153 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.063.000 de lei.

De asemenea, au fost dispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

Între abaterile descoperite de inspectori se numără: deficienţe privind etichetarea produselor la textile, jucării şi produse alimentare, în sensul că etichetele nu aveau înscrise datele obligatorii menţionate de lege (compoziţia textilelor, în cazul jucăriilor - avertismente şi recomandări speciale destinate vârstei copiilor sau elementelor de periculozitate, marcaj CE neconform, prezenţa la vânzare a jucăriilor notificate prin sistemul de alertă RAPEX sau fără a avea licenţă pentru a putea fi comercializate -, lipsa precizării termenului de valabilitate al produselor comerciale sau prezenţa acestuia pe etichetă ilizibil ori în locuri greu vizibile etc.); deficienţe privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsură; deficiente privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului.

Potrivit sursei citate, o altă problemă identificată a fost comercializarea de produse în locaţii fără a deţine autorizarea necesară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO