Eveniment

ANRE a publicat pe site, apoi a retras un document care spune că s-ar putea ca la iarnă să fie sistate gazele naturale pentru unii consumatori

ANRE a publicat pe site, apoi a retras un document care...

Autor: Răzvan Botea

28.08.2019, 14:44 768

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat astăzi pe site un document în care scrie că „există suspiciuni rezonabile” ca pentru iarna 2019-2020 să se reducă importul de gaze naturale din direcţia Ucrainei şi ca la o parte dintre consumatorii români să fie sistată furnizarea de gaze naturale. Ulterior, documentula  fost retras de pe site.

„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, arată documentul.

ANRE mai scrie că este posibil ca Transgaz să nu deţină în depozite cantitatea de gaze naturale necesară operării şi asigurării echilibrului sistemului de transport şi nici să nu aibă posibilitatea de a achiziţiona această cantitate prin mecanisme de piaţă.

„Având în vedere această ipoteză, o soluţie identificată constă în realizarea unui stoc de gaze naturale în depozitele de înmagazinare subterană (...)Având în vedere termenul foarte scurt în care se mai pot injecta gaze naturale în depozitele subterane este necesară adoptarea în regim de urgenţă a acestui proiect de act normativ. Prin urmare, vă rugăm să aprobaţi publicarea acestui proiect de Ordin pe pagina de internet a ANRE, în regim de urgenţă, în perioada 28.08.2019 – 06.09.2019”, se mai arată în documentul care a fost publicat, apoi retras de pe site.

UPDATE: ANRE a republicat documentul pe site, însă a eliminat paragrafele care se referă la sistarea gazelor naturale pentru o parte dintre consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO