Eveniment

ANRE amendează cu 2,6 mil. lei marii furnizori de energie electrică şi gaze naturale

ANRE amendează cu 2,6 mil. lei marii furnizori de...

Autor: Dorin Oancea

10.02.2022, 13:35 211

ANRE a mai finalizat o serie de acţiuni de control la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale, în urma cărora a aplicat amenzi de 2,630 milioane lei.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile CEZ Vânzare, Electrica Furnizare şi RES Energy Solutions nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021. Pentru faptele săvârşite, societăţile în cauză au fost sancţionate cu amendă contravenţională după cum urmează: CEZ Vânzare (gaze naturale) 200.000 lei; CEZ Vânzare (energie electrică) 10.000 lei; Electrica Furnizare (gaze naturale) 200.000 lei; RES Energy Solutions (energie electrică) 10.000 lei

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru toţi furnizorii de a respecta prevederile legale în sensul facturării consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Au mai fost finalizate acţiuni de control, în sectorul energiei electrice şi gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligaţiei de transmitere, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţiei de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţiei privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

În urma finalizării acţiunilor de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiilor legale verificate, furnizorii fiind sancţionaţi cu amendă contravenţională după cum urmează:

Furnizori de energie electrică:
• Electrica Furnizare 400.000 lei
• E.ON Energie 400.000 lei
• Hidroelectrica 90.000 lei
• Tinmar Energy 60.000 lei
• CEZ Vânzare 20.000 lei

Furnizori de gaze naturale:
• ENGIE 400.000 lei
• E.ON Energie 400.000 lei
• Energie Gas & Power 100.000 lei

La societatea CEZ Vânzare a fost finalizată o acţiune de control, în domeniul gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligaţiei de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situaţia în care decontul final de lichidare conţine un sold negativ.

În urma finalizării acţiunii de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiei legale verificate, în sensul depăşirii termenului legal, societatea CEZ Vânzare fiind sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 240.000 lei.

IV. De asemenea, la societatea EuroSeven Industry a fost finalizată o acţiune de control, în ceea ce priveşte neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare şi sancţionare aplicat în perioada anterioară, aplicându-se amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienţilor finali, în mod greşit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice şi de depăşirea capacităţii de transport şi a dispus societăţii ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, să restituie clienţilor finali din portofoliu, sumele de bani facturate şi încasate în mod nejustificat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO