Eveniment

ANSVA a luat măsuri în cazul oilor aflate pe nava scufundată în portul Midia: Pentru a fi evacuate, animalele agitate din interiorul navei vor fi tranchilizate

ANSVA a luat măsuri în cazul oilor aflate pe nava...

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax

28.11.2019, 17:32 80

Măsurile care au fost deja întreprinse şi vor continua până la finalizarea operaţiunilor de salvare sunt acţiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate şi cea de adăpostire şi stabilizare a animalelor salvate, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali şi medici veterinari de liberă practică care activează în trei zone: pe nava eşuată, la ţărm şi în locul unde sunt adăpostite animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică şi acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fişele de observaţie clinică se trimit zilnic către ANSVSA, relatează sursa citată.

Echipele care acţionează în portul Midia, au salvat, conform datelor deţinute până în acest moment, 228 de animale.

Pentru eficientizarea acţiunilor aflate în derulare, preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreşedintele, Octavian Ilisoi. Astfel, se va coordona activitatea celor trei echipe de medici veterinari şi se va monitoriza, în permanenţă, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fişelor de observaţia clinică a animalelor aflate în adăpost.

"Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanţilor serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituţii implicate, în ceea ce priveşte salvarea animalelor şi neutralizarea cadavrelor. Precizăm, din nou, că animalele salvate se afla sub restricţie sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiţii de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară şi nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare", arată comunicatul.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, de a obţine acceptul oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autorităţile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entităţi care deţin condiţiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eşuată.

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaţei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizaţiei pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluţionării acestei cereri.

De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluţiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanţilor asociaţiilor de protecţia a animalelor, de adopţie a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de preşedintele Autorităţii în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp acesta să fie finalizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO