Eveniment

ANSVSA a început controalele pentru a preveni toxiinfecţiile şi răspândirea pestei porcine africane

ANSVSA a început controalele pentru a preveni...

Autor: Alina Botezatu

03.12.2018, 21:24 73

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) desfăşoară controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), potrivit unui comunicat transmis luni.

„Începând cu data de 30.11.2018 şi până în data de 07.01.2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va desfăşura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA)”, se detaliază în comunicatul de presă transmis luni de ANSVSA.

Autoritatea va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea PPA, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.

În acest sens, la nivelul DSVSA judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale oficiale având drept patru scopuri.

Unul dintre scopuri este verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. „Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar”, se reaminteşte în comunicatul de presă au Autorităţii.

Cel de-al doilea scop îl reprezintă verificarea modului de respectare a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii, precum şi a măsurilor privind restricţionarea mişcărilor de porci vii, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei focarelor de PPA.

„De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratelor de Poliţie judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile legale pentru transportul animalelor, cărnii şi produselor din carne”, se subliniază în comunicatul de presă al Autorităţii.

Cel de-al treilea scop îl reprezintă verificarea modului de respectare a cerinţelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă şi produse din carne, ca urmare a apariţiei şi evoluţiei unor focare de PPA.

În plus, un alt scop este verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum şi peştelui şi produselor din pescuit.

„Obiectivele vizate în cadrul acestor acţiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.)”, au adăugat reprezentanţii ANSVSA.

Pieţele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancţiona comercializarea produselor în alte condiţii decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare, conform comunicatului de presă al Autorităţii.

„Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitare veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiţionale (de ex. târguri de Crăciun)”, au mai atras atenţia reprezentanţii Autorităţii.

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la: a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; b) verificarea respectării cerinţelor de igiena; c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

La nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO), în perioadele 30 noiembrie - 24 decembrie şi 27 decembrie - 7 ianuarie va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, la nivelul DSVSA judeţene şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) vor fi afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO