Eveniment

ANSVSA anunţă oficial că nu va publica numele companiilor care pun în pericol sănătatea publică

Ce mai mare amendă acordată de ANSVSA în 2016 a fost de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară

Ce mai mare amendă acordată de ANSVSA în 2016 a fost de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară

Autor: Roana Rotaru

24.05.2016, 00:05 555
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) a anunţat că nu va publica numele companiilor amen­da­te pentru ne­res­pectarea norme­lor sanitar-veterinare şi care pun în peri­col sănătatea consumatorului, pe motiv că aceste da­te nu sunt informaţii de interes public, ci secrete de serviciu.

„Ca urmare a solicitării dumnea­voastră înregistrată la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (…) privind numele companiilor din industria ali­men­tară cărora le-au fost aplicate cele mai mari amenzi, în urma răspunsului primit din partea Direcţiei Ge­nerale Control Oficial, vă co­municăm că Ordinul preşedintelui Au­tori­tăţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 24/ 2010  privind aprobarea listelor cuprinzând informaţiile secrete de serviciu şi informaţiile de interes public nu prevede ca numele companiilor/agen­ţilor economici să fie făcute publice”, arată răspunsul ANSVSA la solicitarea trimisă de ZF.

Acest răspuns vine la numai câteva zile după ce preşedintele ANSVSA Radu Roatiş Cheţan spunea într-un interviu acordat ZF că oamenii trebuie să ştie cine sunt operatorii economici care le pun sănătatea în pericol, iar companiile trebuie să îşi asume acest lucru dacă au greşit. „Numele com­pa­ni­i­lor sancţionate vor fi date pu­bli­cităţii în funcţie de ce zice legislaţia. Mie mi se pa­re impor­tant, lumea trebuia să ştie. Ca şi companie trebuie să îţi asumi acest lucru, când operezi şi faci bani pe pia­ţă cu sănătatea consu­ma­torului”, afir­ma şeful veterinarilor din România, Radu Rotiş Cheţan, în prima parte a lunii mai.

Spre deosebire de ANSVA, Consiliul Concurenţei, care este tot o instituţie de reglementare şi control din subordinea statului, nu numai că publică numele companiilor amendate pentru concurenţă neloială, dar şi acordă amenzi de ordinul milioanelor de euro, amenzi direct proporţionale cu cifra de afaceri a companiilor sancţionate.

Cea mai mare amendă acordată de ANSVSA în 2016 a fost de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară, urmată de o amendă de 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro) pentru două companii care au vândut produse expirate, „un supermarket/hiper­market“ şi un restaurant, din care rezultă că valoarea amenzii este fixă în funcţie de abatere, indiferent de cifra de afaceri a operatorului, ceea ce face ca unele amenzi să fie mai puţin usturătoare pentru unii decât pentru alţii, cum ar fi spre exemplu pentru marile lanţuri de magazine, în care cel mai mic retailer a avut vânzări totale de 300 milioane de euro, iar cel mai mare a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO