Eveniment

ANSVSA protejează identitatea companiilor care au vândut alimente expirate în 2016, ca să nu le facă „publicitate negativă“

În anul 2015 ANSVSA a dispus suspendarea sau interzicerea activităţii pentru un număr de 1.171 de societăţi comerciale, potrivit datelor furnizate de instituţie

În anul 2015 ANSVSA a dispus suspendarea sau interzicerea activităţii pentru un număr de 1.171 de societăţi comerciale, potrivit datelor furnizate de instituţie

Autor: Roana Rotaru

21.04.2016, 00:04 361
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a amendat cu câte 45.000 de lei (în jur de 10.000 de euro) un „supermarket/hipermarket“ şi un restaurant care au vândut alimente expirate consumatorilor, printre alte amenzi acordate de instituţie pentru încălcarea normelor de siguranţa alimentară, de la începutul anului 2016 până în prezent.

Amenzile acordate pentru comercializarea de alimente expirate este infimă dacă o comparăm cu rezultatele financiare din 2015 ale marilor reţele de comerţ modern, în care cel mai mic retailer a avut vânzări totale de 300 milioane de euro, iar cel mai mare a avut o cifră de afaceri de 2 miliarde de euro. O sancţiune de 10.000 de euro reprezintă 0,003% din cifra de afaceri a celui mai mic jucător din comerţul modern, respectiv 0,0005% din cifra de afaceri a celei mai mari reţele de hipermarketuri.

În urma controalelor efectuate, ANSVA a stabilit o „sancţiune în valoare de 45.000 de lei aplicată la un supermarket/hipermarket pentru valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat şi a celor retrase din consum de către autorităţile competente în acest sens“, arată un document al ANSVA, solicitat de ZF, privind cele mai mari amenzi aplicate de instituţie anul acesta în industria alimentară, cea mai mare sancţiune fiind de 50.000 de lei, aplicată unui depozit frigorific care a manipulat produsele nerespectând regulile de siguranţă alimentară.

Un exemplu de bună practică este Consiliul Concurenţei, care nu numai că aplică amenzi de ordinul milioanelor de euro, ci şi face publice numele companiilor pe care le sanc­ţionează. La începutul anului 2015, instituţia a amendat patru dintre cei mai importanţi jucători din comerţul local – Metro Cash & Carry, Selgros, Mega Image şi Real – pentru înţelegeri cu furnizorii asupra preţurilor.

Retailerul Metro Cash & Carry a primit o amendă de 11,3 mil. euro, Selgros a fost amendat cu 6,6 mil. euro, în timp ce Mega Image şi Real Hypermarket România au primit 5,6 mil. euro şi respectiv 5,5 mil. euro.

Au primit de asemenea amenzi şi 21 de furnizori, printre care cei mai importanţi jucători de pe piaţa lactatelor (Danone, Albalact şi Napolact), dar şi două companii din grupul Pepsi (Quadrant-Amroq Beverages şi Star Foods).

Radu Timiş, proprietarul Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii de mezeluri din România, este de părere că sancţiunile acordate de autorităţile de control alimentar nu sunt direct proporţionale cu garvitatea faptelor comise. „ANSVSA şi ANPC ar trebui să facă amenzile mai descurajante, chiar să se ducă până la suspendarea activităţii a celor care greşesc voit şi repetat. Noi am spus de foarte multe ori: cum e posibil ca unele companii care fost prinse în evaziune fiscală, care nu au respectat siguranţa alimetară, să fie lăsate să funcţioneze mai departe, chiar şi dintre producători. Aceasta este o competiţie neloială, pentru că cei care respectă normele au costuri foarte mari şi sunt în competiţie directă cu cei care au costuri mici şi care de fapt poate pun în şi pericol sănătatea consumatorilor“, a declarat Radu Timiş într-un interviu acordat ZF la sfârşitul lunii martie.

În anul 2015 ANSVSA a dispus suspendarea sau interzicerea activităţii pentru un număr de 1.171 de societăţi comerciale, potrivit datelor furnizate de instituţie.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a spus într-un interviu acordat recent ZF că în România vin produse alimentare expirate sau la limita valabilităţii din importuri  şi că „ANPC-ul şi veterinarii nu îşi fac treaba“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO