Eveniment

Antonescu, PNL : Marja de manevră în domeniul economic este sever limitată de acordul cu FMI

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Andi Manciu

06.10.2013, 19:46 142

La zece luni de la instalarea guvernului Ponta 2, copreşedintele USL Crin Antonescu sus­ţine că marja de manevră a guvernului în do­meniul economic este redusă în bună mă­sură şi din cauza acordului cu FMI, acesta fiind motivul pentru ca nu se pot lua dintr-odată măsurile economice propuse în programul de guvernare al Uniunii.

Prezent ieri la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, Antonescu a fost întrebat de ce mi­niştrii PNL din guvern nu au optat pentru măsuri de relansare economică mai puternice, cum ar fi o reducere semnificativă a CAS.

„Este o decizie pe care am luat-o (re­du­ce­rea CAS cu 3% luată într-un for politic al PNL - n.red.) şi pe care suntem hotărâţi şi cred că vom avea concursul şi al partenerilor din PSD şi al partenerilor din guvern să o introducem. (...) Numai cu trei puncte, deşi sunt absolut de acord că ar fi avut semnificaţie majoră o miş­care mai amplă. Din păcate, marja de manevră şi, deci, responsabilitatea celor care sunt în gu­vern astăzi, în domeniul economic, este strict, sever limitată de acordul cu FMI.“

Este singurul motiv pentru care gu­ver­na­rea nu merge atât de bine? Există şi un anumit „subiec­tivism“ - dis­cu­ţia despre guvernare în termeni de „ciolan“ a făcut ca situaţia eco­no­mică să nu fie cea mai bună. Iar, din acest punct de vedere, arată An­to­nescu, cel puţin în cazul miniştrilor PNL există riscul unei percepţii privind lipsa de de­cizie - „o percepţie care riscă să se aşeze, aşa, aju­tată în fiecare zi, este că PNL nu are sufi­cien­tă decizie sau suficientă greutate în guvern“.

Antonescu, deocamdată candidatul oficial al USL la alegerile prezidenţiale din 2014, a mai susţinut că nu este exclusă o inversare de roluri: premierul în funcţie Victor Ponta să can­dideze la alegerile prezindeţiale, dacă este cel mai bine plasat în sondaje, în vreme ce libe­ralilor să le fie încredinţată poziţia de premier.

Antonescu, care în ultimele săptămâni a pro­vocat destulă nemulţumire în PSD prin luările de poziţie considerate a fi împotriva so­cial-democraţilor, a răspuns, întrebat fiind dacă îl vede pe Victor Ponta candidat la pre­zi­den­ţiale: „Cu certitudine. Nu în sensul că aş afirma eu acum că intenţionează. Ştiu că nu in­ten­ţionează, că planul de carieră politică al do­mniei sale e altul, dar, dacă mă întrebaţi «dom’le, ar putea fi un candidat valabil?», evi­dent că ar putea fi unul dintre cei mai puternici candidaţi“.

 

Ce a mai spus Antonescu

  • În ceea ce priveşte reducerea CAS cu 3% cred că va exista concursul PSD şi al guvernului. Însă o reducere mai amplă este limitată de acordul cu FMI. 

  • Ceea ce sper eu, până la urmă indirect, dar cu destinaţie în politici economice este ca de anul viitor poate, în sfârşit, noi să putem să lăsăm loc dincolo de un acord pe terminate, sper, cu FMI...să lăsăm loc şi responsabilităţii şi puterii întregi a acestui guvern de a face politici economice în România.

  • O percepţie care riscă să se aşeze este că PNL nu are suficientă decizie sau suficientă greutate în guvern.

  • Premierul Victor Ponta ar fi un candidat redutabil la alegerile prezidenţiale, dar nu unul mai bun decât mine.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO