Reducerea ratingului SUA şi criza datoriilor dinEuropa ar putea provoca un nou şoc pe pieţele financiare, care săse propage şi în businessul autohton, aşa cum s-a întâmplat în2008. Un asemenea scenariu s-ar traduce în inflaţie, dar clienţiinu sunt pregătiţi pentru noi creşteri de preţuri, care ar trebuiabsorbite de către producători şi retaileri. În schimb, gradul marede îndatorare al statelor ar trebui să determine angajaţii săconştientizeze nevoia de creştere a productivităţii personale, ceva deveni o realitate pe piaţa muncii.
Radu Enache, proprietarul Continental, unuldintre cele mai mari lanţuri hoteliere româneşti, care operează1.890 de camere, speră ca reacţiile la nivelul autorităţilor dereglementare financiară să fie rapide, pentru a fi evitată o nouăcriză mondială, astfel încât impactul asupra economiei locale săfie cât mai redus.
"Sper că efectul asupra pieţei româneşti vafi unul marginal, nu mă aştept la un efect precum cel pe care l-aavut căderea Lehman Brothers. Am învăţat ceva din criza prin caream trecut şi consider că businessul pe care îl conduc este pregătitpentru o nouă criză", a declarat Radu Enache, care spune că abia afinalizat procesul de restructurare a creditelor şi cheltuielilorîn cadrul grupului pe care îl conduce, o afacere cu venituri de22,4 milioane de euro şi pierderi financiare de 4,8 milioane deeuro anul trecut.
Oamenii de afaceri se arată conştienţi defaptul că un eventual "tsunami" în Statele Unite nu are cum sătransmită valuri şi către Europa, dar vorbesc, folosind cuvântul"speranţă", de un impact pe termen scurt.
Anii de alegeri, ani buni pentruRomânia
"Sper că actuala situaţie din Statele Unitenu va afecta Europa foarte tare, însă nu cred că este posibil cabătrânul continent să rămână imun", crede Lorand Szarvadi, CEO şiacţionar minoritar al Domo, unul dintre cei mai importanţi jucătoridin domeniul electronicelor şi electrocasnicelor, cu afaceri de 180mil. euro în 2010. El crede însă că în cazul României situaţia dinSUA nu ne poate lua prin surprindere, şi "suntem pregătiţi". "Petermen scurt vom resimţi şi pe pielea noastră. Sper însă căevenimentele locale, precum alegerile de anul viitor, vor avea unimpact mai mare decât situaţia internaţională."
În ceea ce priveşte businessul pe care îlconduce, el spune că restructurările au fost deja făcute, iar crizaîncepută odată cu căderea Lehman Brothers l-a învăţatmulte.
"Nu mi-am închipuit că poate fi atât de greu. După maimulţi ani de creştere puternică a economiei, a venit aceastăperioadă de scăderi. Acum însă, suntemantrenaţi."
Pe de altă parte, Dan Ostahie, proprietarulAltex, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice dinRomânia, cu afaceri de
195 mil. euro în 2010, crede că nu vorbim deo nouă criză, ci de o nouă etapă a crizei începute odată cu cădereaLehman Brothers.
"Este o criză de lungă durată, care acumtrece într-o nouă etapă, etapa SUA, similară etapei Grecia. Va venişi rândul Italiei, Spaniei şi Franţei". El crede că actuala crizăeconomică, declanşată prin căderea Lehman Brothers, nu a făcutdecât să semnaleze problema datoriei publice, la care acum toateţările se uită.
"Ţările dezvoltate, care au PIB mare, au unadin două probleme, fie sunt supra-îndatorate, fie nu aureglementările legale necesare pentru creşterea îndatorării. Înceea ce priveşte situaţia din SUA, nu cred că este alarmantă, şicred că este mai mult o problemă de birocraţie."
Ostahie mai spune că impactul situaţiei dinSUA asupra României nu va fi unul major, o influenţă mai mare însăar putea avea contextul european şi escaladarea problemelor dinSpania, Italia şi Franţa.
"Pentru rezolvarea problemei pe care oreprezintă datoria publică se apelează de regulă la scădereaconsumului, majorarea taxelor. Astfel se frâneazăcreşterea."
În ceea ce priveşte piaţa pe care activeazăel, cea de electro-IT, antreprenorul român nu se aşteaptă la omodificare a trendului actual pozitiv. "Piaţa a traversat un momentdificil, scăzând cu circa 50% în 2009 şi cu circa 10% în 2010. Deaceea cred că îşi va menţine trendul uşor ascendent pe care aintrat în 2011 şi anul viitor."
"Ne-am obişnuit să lucrăm fără să contezerezultatele"
Şi Bogdan Georgescu, acţionar al firmei deconsultanţă imobiliară Colliers International, care îşi testează înaceastă perioadă calităţile de antreprenor prin deschiderea unuiincubator de afaceri de nişă, speră ca scăderea rating-ului să nudeclanşeze o nouă criză globală, în condiţiile în care "problemeleeconomiei americane erau cunoscute de mult timp şi cred că deciziaS&P nu a fost chiar o surpriză".
Gradul mare de îndatorare a numeroase ţăridezvoltate reprezintă însă o problemă pe termen lung, care va firesimţită la toate nivelurile. "Ţinând cont de gradul foarte marede îndatorare al Americii şi al multor ţări europene, mă tem că vomintra în curând într-o altfel de criză, de o amploare mult maimare, provocată de incapacitatea oamenilor de adaptare la nouarealitate, care impune conştientizarea nevoii ca fiecare individ săaducă valoare prin munca depusă. Pentru prea mult timp ne-amobişnuit că este important doar să muncim fără să contezerezultatele", a mai spus Georgescu.
Dragoş Petrescu, cel care deţine mai multebusinessuri în domeniul restaurantelor, printre care şi lanţul CityGrill, spune la rândul său că se aştepta la scăderea ratingului,dar a fost luat prin surprindere de situaţia de pe burse. "În ceeace priveşte evoluţia din Statele Unite, pot să spun că mă aşteptam,pentru că situaţia «scârţâia» de ceva vreme. Mă tem însă deevoluţia de pe burse, pentru că aceasta influenţează cursulvalutar", mai spune el. Petrescu mai spune că deşi nu ştie dacăsituaţia actuală se va transforma într-o criză de amploarea celei"pe care încercăm să o traversăm", este pesimist şiîngrijorat.
"Criza va ajunge şi la noi, pentru că estenormal să fim dependenţi de situaţia internaţională. În cazulRomâniei vor fi afectate toate sectoarele, şi astfel economia înansamblul său. Cel mai tare mă tem de variaţiile cursului deschimb."
Mai optimist decât Petrescu este un altanreprenor din industria restaurantelor, Cătălin Mahu, proprietarullanţului La Mama, care apreciază că indiferent de cât de rău stăRomânia, situaţia este mai bună decât în alte ţări. "Acest lucrucred că se datorează şi faptului că avem moneda noastră proprie, şieu cred că schimbările de politică monetară din anii de criză aufost în interesul nostru." El adaugă însă că dacă pieţele monetareinternaţionale se prăbuşesc, situaţia se va repercuta şi asupraRomâniei.
Suntem pregătiţi pentru o nouăcriză?
"În situaţia în care clientul nu estepregătit, nimeni nu este pregătit", este de părere omul de afaceriDan Şucu, proprietarul afacerii din industria mobilei Mobexpert,răspunzând la întrebarea dacă este pregătit pentru un nou val decriză.
Cu afaceri de peste 110 mil. euro, Mobexperteste cel mai mare jucător de pe piaţa locală amobilei.
Omul de afaceri se referă la faptul căproblema reală a SUA este reprezentată de sumele mari de banitransformate în inflaţie, inflaţie transmisă în toate ţările. "Îşipoate permite clientul român să suporte aşa ceva (creşteri alepreţurilor - n.red.) după ce salariile au scăzut în mediul privat,în mediul public, iar clientul a susţinut şi majorarea TVA?", seîntreabă retoric omul de afaceri.
Gheorghe Răcaru, directorul de strategie algrupului controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, consideră căpentru afacerile din construcţii şi transport aerian o nouă crizăar putea avea şi consecinţe pozitive, în condiţiile în care aceastaar putea duce la o scădere a preţului petrolului.
"Nu văd niciun motiv de îngrijorare pentrubusinessul Blue Air sau Romstrade atâta timp cât băncile europenenu sunt implicate în problemele SUA.
În cazul în care această retrogradare arprovoca o a doua criză mondială, sunt convins că nu va avea acelaşiimpact asupra noastră precum cea prin care am trecut", spuneRăcaru, manager implicat într-un grup cu afaceri de circa 400 mil.euro.