Eveniment

Anul 2010 vazut prin 50 de intrebari puse la inceputul lui 2009 care sunt valabile si acum

Anul 2010 vazut prin 50 de intrebari puse la inceputul lui 2009 care sunt valabile si acum
03.01.2010, 23:22 140

Intrebarile au constituit un punct de plecare pentru estimariale evolutiei economiei si politicii in 2010, multe din eledovedindu-se la fel de actuale ca si anul trecut.

Aceasta arata ca economia inca este prinsa in deriva prabusiriide pe pietele financiare globale din toamna anului 2008 care adeterminat o inghetare a comertului global, o retragere acapitalurilor straine de pe pietele emergente si o stopare acreditarii.

Cresterea economica, iarasi o iluzie?

2009: Va reusi Romania sa inregistreze crestere economica si catde mare ar mai putea fi aceasta?

Cresterea economica a fost de fapt o mare scadere, de 7%, anultrecut, spre surprinderea tuturor.

Pentru 2010, incertitudinea este uriasa: sunt estimari descadere cu 5% a economiei, dar si de plus 5%. Cu certitudine sepoate spune doar ca, daca va reveni, cresterea economica tot dincanalele externe va proveni. Romania nu are inca o economiesuficient de bine articulata pentru a provoca crestere economicaprin consum din productie locala. Fie se indatoreaza pentru consumdin strainatate, fie reduce consumul si exporta.

Ne mai bazam pe economia gri?

2009: In ce masura va putea compensa economia gri declinulactivitatii in marile companii si in sectorul IMM-urilor?

Desi Romania are una din cele mai extinse economii subterane, nua fost suficienta pentru a opri scaderea brusca a sectoruluifiscalizat.

In 2010, este de asteptat ca in cazul cresterii taxelor,economia subterana sau cea nefiscalizata sa prinda aripi. Oeventuala crestere a TVA va majora consumul de pe piata taraneasca.Scaderea constructiilor de locuinte si de birouri a redus fenomenulmuncii la negru, dar oamenii au avut de pierdut pentru ca nu au maiavut slujbe.

Deficit bugetar de 5,9% din PIB

2009: Ce deficit bugetar vom avea in 2009 avand in vedereblocarea creditarii interne si faptul ca vor exista companii carenu vor putea sa plateasca taxele?

Deficitul bugetar a explodat in 2009 la 7,2% din PIB, adica 8,4miliarde de euro, chiar din motivele enuntate.

Pentru 2010, deficitul bugetar este estimat la 5,9% din PIB, darin conditiile cresterii veniturilor la bugetul consolidat cu 9% sia cheltuielilor cu doar 5%, ceea ce este greu de crezut ca se vaintampla. Statul mizeaza in continuare nerealist pe absorbtie defonduri europene, pe o constanta a incasarilor din TVA fata de anulacesta si o crestere cu 25% a incasarilor din accize. De asemenea,in cazul unei deprecieri a leului, cresterea cheltuielilor cu doar5% este nerealista.

Ce va fi cu deficitul extern?

2009: Cum va fi finantat deficitul extern in conditiile scaderiiinvestitiilor straine directe si a remiterilor de la romanii dinstrainatate?

Deficitul extern a fost finantat in cele din urma tot dininvestitii straine (ISD), dupa ce a scazut suprinzator la 6% dinPIB, chiar in conditiile in care ISD-urile s-au injumatatit iarremiterile au scazut cu 20% in 2009 fata de 2008.

In 2010, deficitul extern este estimat tot la circa 6% din PIB,un nivel sustenabil. Problema nu mai este deficitul extern, ciincepe sa fie datoria externa, care a ajuns la aproape 75 demiliarde de euro. Partea statului din aceasta datorie externa acrescut accelerat in 2009, de la 22 de miliarde de euro la 30 demiliarde de euro la sfarsitul anului trecut.

Tranzactii cu bancile locale

2009: Vor fi vandute Banca Carpatica si Banca Transilvania?

Niciuna din cele doua banci nu a trecut la un nou proprietar,insa Bank of Cyprus a surprins piata in decembrie, cumparand oparticipatie de aproape 10% la capitalul Bancii Transilvania.

In 2010 ambele banci raman subiectul unor posibile preluari,pretul pe care investitorii sunt dispusi sa il plateasca fiindprincipalul impediment. Ambele banci au fost in discutii in 2009pentru gasirea unui investitor, iar Ilie Carabulea, actionarulmajoritar la Banca Carpatica, a anuntat deschis in toamna ca estein cautarea unui partener strategic. Horia Ciorcila, presedinteleConsiliului de Administratie la Banca Transilvania, spunea recentca principalii actionari nu sunt dispusi sa vanda banca inconditiile actuale de pret, dar nu a exclus incheierea uneitranzactii in viitor.

Consolidarea poate veni din afara

2009: Vor aparea alte consolidari pe piata bancara sub presiuneaefectelor crizei internationale?

Nicio tranzactie de preluare sau fuziune nu a avut loc in 2009in sistemul bancar.

2010: Pretul ramane deocamdata o bariera, insa bancherii seasteapta ca piata sa treaca printr-o perioada de consolidari, pemasura ce unii jucatori straini vor dori sa isi intareasca pozitiasau, dimpotriva, sa iasa de pe piata. Desi britanicii de la RBS auincercat sa isi vanda subsidiara locala anul trecut, au renuntat incele din urma, considerand ca pretul oferit de potentialiicumparatori nu reflecta valoarea corecta a bancii.

Accelereaza restructurarea bancilor

2009: Cat de ample ar putea fi restructurarile de retele desucursale si de personal pentru reducerea costurilor si mentinereaprofitabilitatii?

Bancile au renuntat anul trecut la 3.160 de angajati,reprezentand 4,4% din personal si au inchis 88 de unitati, dintr-untotal de peste circa 6.500.

In 2010, restructurarea retelelor si a personalului inceputa in2009 va continua chiar intr-un ritm accelerat, avertiza recentNicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR. Confruntate cucheltuieli enorme cu provizioanele, care

le-au mancat aproape intregul profit, bancile s-au concentrat saisi reduca cheltuielile operationale. Totusi, sindicatele auanuntat recent ca niciuna din bancile mari de pe piata nu auanuntat planuri masive de concedieri pentru 2010.

Somajul va ramane problema anului 2010

2009: Cat de mult ar putea creste somajul ca urmare arestrangerii capacitatilor de productie din industrie?

Rata somajului a ajuns la 7,5% in toamna lui 2009, la maximulultimilor cinci ani, in crestere cu 3,4% fata de aceeasi luna din2008.

In 2010, principalul furnizor de someri va fi statul, unde suntanuntate 100.000 de disponibilizari. Primele 11 luni ale anuluitrecut au adus 250.000 de oameni in somaj, majoritatea din mediulprivat, din domenii precum constructiile sau industria. Estimarileoficiale indica o rata a somajului de 7,3% in 2010, insa existavoci care vorbesc de un somaj de 9 - 10%.

Castigurile bugetarilor stau pe loc si 100.000 pleacaacasa

2009: Va ajunge guvernul in situatia de a decide reduceri desalarii in sectorul bugetar pentru diminuarea cheltuielilor?

Guvernul a ales varianta concediului fara plata pentru a reducecheltuielile salariale in sectorul bugetar cu 15%.

2010: Circa 100.000 de bugetari vor ramane fara un loc de muncain 2010, iar salariile si pensiile vor fi inghetate. Guvernantii audeclarat ca nu vor exista scaderi salariale in acest an, iarministrul muncii Mihai Seitan a precizat ca masura concediului faraplata nu va mai fi aplicata in 2010 in sectorul de stat. Bugetariiau intrat in ultimele doua luni ale anului trecut in concediu faraplata fortat de sase zile, pentru economii la buget de aproximativ1 mld. euro.

Salariile in mediul privat ar putea scadea in primelesase luni

2009: Vor mai creste salariile in vreun sector din economiaprivata sau vor aparea ajustari?

Salariile din mediul privat au continuat sa creasca in 2009, inmedie cu 8 - 10%, ritm mult mai lent decat in anii trecuti.

2010: In prima parte a acestui an, analistii estimeaza cadinamica salariala va intra in teritoriu negativ, urmand sa vedemcresteri salariale reale abia incepand cu trimestrul al treilea din2010. Salariul mediu brut pe care este fundamentat bugetul pe 2010este de 1.836 de lei pe luna. Salariul mediu brut era in lunaoctombrie a anului trecut de 1.881 de lei. Cel mai bine platitisalariati din economie au ramas anul trecut angajatii din banci, cuun salariu mediu net de 3.058 de lei.

Traian Basescu reloaded

2009: Va castiga Traian Basescu al doilea mandat in frunteatarii la alegerile prezidentiale din toamna-iarna?

Traian Basescu a castigat un al doilea mandat si a mentinut,astfel, la guvernare partidul care il sprijina, PD-L.

2010: Basescu nu se mai poate disocia de guvernare si derezultatele ei, cum a facut-o in prima parte a mandatului sau.Intrebarea este cum va actiona presedintele in al doilea mandat -va incerca o reconciliere cu intreaga clasa politica sau va mergepe linia continuarii razboiului sau cu Parlamentul?

Oprescu, o surpriza rasuflata

2009: Va fi Sorin Oprescu candidatul surpriza pentru TraianBasescu in alegerile prezidentiale?

Sorin Oprescu a candidat, dar nu a fost deloc o "surpriza"pentru presedintele in functie. Surpriza a fost scorul aproapenefericit pe care l-a obtinut - sub 5%.

2010: Ramas "doar" primar al Bucurestilor, lui Oprescu ii ramaneo sansa de a demonstra ca aici nu a fost o alegere nefericita (uniiil vad inapoi in PSD intr-o pozitie importanta).

O problema si acum: cat va rezistaguvernul?

2009: Va rezista si, daca da, cat acest Guvern? Majoritateaministrilor nu au nicio legatura cu guvernul pe care il conduc,astfel incat vor fi foarte nesiguri.

Guvernul a rezistat noua luni.

2010: Actualul guvern este condus de acelasi premier ca si inurma cu un an, numai ca sprijinul sau parlamentar a cazut de la 75%atunci la putin peste 50%. Jocul pe sarma al lui Emil Boc va fi maicomplicat in acest mandat indiferent de racolarile pe care partidulsau le va face. Alegerile prezidentiale au complicat ecuatiapolitica mai mult decat au descurcat-o, riscul instabilitatiipolitice fiind in continuare foarte ridicat.

Inflatia ramane ridicata

2009: Mai e inflatia o problema avand in vedere scaderea cereriide consum, care preseaza preturile?

Inflatia a coborat de la 7,8% in decembrie 2008 la 4,6% innoiembrie anul trecut. Nivelul ramane in afara intervalului agreat,de plus/minus un punct fata de nivelul de 3,5%

Pentru 2010, BNR anticipeaza ca inflatia va incetini sub 3%,mizand tocmai pe lipsa consumului, care nu va permitecomerciantilor sa ridice prea mult preturile. Temperarea cursuluiar trebui de asemenea sa ajute. Banca centrala a pus incapatanareainflatiei de anul trecut pe seama lipsei de concurenta de peanumite piete si a volatilitatii cursului, care a alimentatanticipatiile de crestere a preturilor.

Sperante de la remiterile din strainatate

2009: Care va fi volumul remiterilor din strainatate, avand invedere recesiunea din principalele tari unde muncesc romanii?

Volumul transferurilor din strainatate, care reflecta in mareparte remiterile muncitorilor, a scazut cu doar 26%, pana la 5,4miliarde de euro, potrivit datelor pe primele zece luni din2009.

Anul 2010 ar putea aduce vremuri mai bune, pe masura ceeconomiile mari din Vest ies din recesiune.

Totusi, temerile legate de remiteri persista, in conditiile incare oricum somajul va ramane o problema spinoasa si in economiileoccidentale, iar reluarea cresterii este inca foarte firava.

Remiterile au fost totusi mai rezistente decat se anticipa anultrecut, ramanand principalul element care a contrabalansatdeficitul comercial.

Dobanzile scad timid

2009: Unde vor ajunge dobanzile la depozite in goana bancilordupa resurse in lei si in valuta?

Bancile au ajuns sa plateasca in primavara lui 2009 dobanzi de20% pe an la depozitele in lei si de 8% pe an la euro.

In 2010, bancherii vorbesc in continuare de necesitateareducerii dobanzilor la depozite, ca un prim pas pentru ieftinireacreditelor, insa nimeni nu indrazneste sa faca miscari bruste, deteamna sa nu piarda clienti.

Goana dupa depozite s-a incheiat abia in vara, cand dobanzile auintrat pe un trend clar de scadere.

Totusi, scaderea s-a oprit in iarna, cand si BNR a intreruptreducerea dobanzii cheie la leu.

Astfel, pe piata pot fi gasite in continuare oferte de depozitecu dobanzi de 10% pe an la lei sau peste 4% pe an la euro.

Persista presiunile de depreciere

2009: Cat de mult va urca euro peste pragul de 4 lei si cat demare este riscul deprecierii pana la 5 lei?

Cresterea euro s-a oprit pe palierul de 4,3 lei, insa doardatorita interventiilor BNR.

In 2010, nimeni nu mai vorbeste de un euro de 5 lei, cele maipesimiste prognoze indicand un nivel de 4,5 lei/euro pentru curs inprima parte a anului.

Odata cu revenirea economiei, leul ar trebui sa castige teren insemestrul al doilea. Desi in partea a doua a lui 2009 volatilitateaa fost redusa, iar euro a incheiat anul la 4,23 lei, analistiiconsidera totusi ca inceputul lui 2010 ar putea aduce din nou unelepresiuni de depreciere.

Creditul ramane firav

2009: Va creste creditul privat cu mai mult de 10%, avand invedere ca tot mai putini clienti indeplinesc conditiile cerute debanci?

Creditul privat a inregistrat in noiembrie o crestere anuala cu2,9% in termeni nominali, in timp ce excluzand impactul inflatieiajungea la o scadere cu 1,6%.

Pentru 2010 bancherii atentioneaza ca nu vor fi mult maideschisi sa acorde finantari, dupa ce au strans robinetul lacredite in 2009, in conditiile in care percep inca riscuriimportante in economie. Creditarea companiilor este pusa indificultate de valul de insolvente, multe declansate chiar lacererea patronilor, in timp ce pe zona de retail perspectivacresterii somajului reduce apetitul bancilor de a da credite.

Momentul adevarului pentru clientii cu crediterestructurate

2009: Vor trece bancile la reesalonari si modificari aleconditiilor si scadentelor la credite pentru clientii care nu maipot face fata rambursarilor?

Bancile au restructurat energic credite in 2009 atat pentrufirme, cat si pentru clientii individuali, in incercarea de a-imentine pe linia de plutire.

Anul 2010 se anunta dificil din acest punct de vedere, pentru camulti clienti care au beneficiat de facilitati anul trecut -inclusiv perioade de gratie, in care ratele au fost diminuate -ajung acum la momentul adevarului. Ramane de vazut daca bancile vorincerca sa mai ofere solutii de supravietuire sau vor alege satreaca la executari, pentru a-si curata portofoliile.

Perspective incerte pentru consum

2009: Cat de mare ar putea fi scaderea consumului din cauzaopririi trendului de crestere a veniturilor si a creditarii?

Consumul s-a prabusit in 2009 pe fondul lipsei de finantari. Peprimele trei trimestre scaderea consumului individual a fost de12%.

In 2010, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza o reveniretimida a consumului, la o crestere cu 1,8%, potrivit celei mairecente proiectii, lansata in toamna lui 2009.

Comisia era foarte optimista in toamna lui 2008, anticipand ocrestere a consumului populatiei cu 7%pentru 2009. Estimarea pentru2009 a fost corectata in toamna la o scadere cu 11,5%.

PNL a ramas speranta

2009: Va creste PNL in opozitie pe valul nemultumirii acumulatedin cauza dificultatilor economice care vor veni sau vor fistriviti de larga majoritate pe care PD-L si PSD si-au asigurat-oin Parlament?

PNL si-a mentinut in 2009 rezultatul bun la legislativele din2008 (si pe fondul certurilor dintre PD-L si PSD) si, daca e saluam rezultatul obtinut de seful sau, Crin Antonescu (desen), laprezidentiale (20%), chiar a crescut cu aproape doua procente.

2010: Riscul pentru PNL este ca ar putea fi "rupt" intre dorintaunor liberali de a ajunge la guvernare si incapatanarea altora de anu colabora cu Traian Basescu.

Va avea Antonescu soarta lui Popescu-Tariceanu care a pierdutsefia PNL pentru ca a lasat partidul in opozitie?

Ce se intampla la PSD?

2009: Va ramane PSD unit, stiut fiind ca exista voci in partidcare au contestat intrarea la guvernare alaturi de partidul luiTraian Basescu?

PSD a ramas unit si la putere, si atunci cand a decis saparaseasca guvernarea si sa contribuie la caderea guvernuluiBoc.

Problema este ca Boc a ramas la guvernare (in ciudaextraordinarei mobilizari de forte impotriva sa), iar PSD a ajunsin opozitie.

2010: In PSD intrebarea este acum daca si cine trebuie sadeconteze esecul, pentru ca, exceptand perioada de noua luni deanul trecut, cand a fost vioara a doua a guvernarii, cel mai marepartid din Romania indura cu greu inceputul celui de-al cincilea ande opozitie.

Dezastru in leasing

2009: Cum isi vor salva businessul companiile de leasing, avandin vedere ca 70% din finantari sunt pentru vehicule noi?

Nu si-au salvat businessul: 2009 a fost un an dezastruos,finantarile acordate fiind cu peste 70% sub cele din anulanterior.

In 2010 vor urma reorganizarile din firmele de leasing, cutaieri de personal si inchideri de unitati, iar valoareafinantarilor acordate ar putea cobori chiar sub nivelul de anultrecut, estimat la 1,2-1,5 mld. euro.

Companiile de leasing, care s-au transformat din finantatori indealeri de masini si echipamente second-hand, vor continuarevanzarea bunurilor recuperate de la clientii rau-platnici.Potrivit unor estimari, 10.000-15.000 de masini au fost recuperatede la inceputul crizei.

Au apelat la sprijinul statului

2009: Vor fi preluate Erste si Raiffeisen, doua dintre grupurilecele mai expuse pe Europa Centrala si de Est si in Romania?

Niciunul din cele doua grupuri nu a fost preluat in 2009.

2010: Atat Erste cat si Raiffeisen au apelat insa la sprijinulstatului austriac, primind injectii de capital. Totodata, La Caixa,a treia mare banca spaniola, a ajuns in noiembrie sa detina 10,1%din capitalul Erste Bank, dupa ce a participat la mai multemajorari de capital.

Spaniolii au incheiat in vara un acord de colaborare cu FundatiaErste, prin care au obtinut acceptul de a-si majora participatiapana la 20% din Erste Group.

Asigurarea locuintelor, amanata din nou

2009: Cine va castiga din introducerea asigurarii obligatorii alocuintelor, lege despre care se discuta de mai multi ani si carear putea intra in vigoare in vara?

Nimeni nu a castigat din asigurarea obligatorie a locuintelor in2009, pentru ca legea a fost din nou amanata, asa cum se intamplade cativa ani incoace.

In 2010 ar putea incepe vanzarea politelor obligatorii deasigurare a locuintelor, cel mai probabil in vara, in conditiile incare 13 asiguratori au infiintat deja Pool-ul de AsigurareImpotriva Dezastrelor (PAID), compania care va vinde acestepolite.

Daca aproximativ 30% din proprietarii de locuinte vor cumparapolite obligatorii in primul an dupa introducerea legii, asa cums-a intamplat in alte state, veniturile asiguratorilor care auintrat in acest business se vor ridica la 30-40 mil. euro.

Asigurarile generale, inca pe crestere

2009: Cum va influenta caderea vanzarilor de masini noi piataasigurarilor, in conditiile in care afacerile asiguratorilor sebazeaza pe polite Casco si RCA?

Contrar asteptarilor, piata asigurarilor generale a ramas pecrestere (plus 2,5% la noua luni), chiar daca vanzarile de politeCasco au scazut usor, cu 5%.

Anul 2010 va fi dificil pentru asiguratori din cauzarestrangerii bugetelor companiilor, dar si a veniturilorpersoanelor fizice, care ar putea renunta la unele forme deasigurare. Totusi, companiile nu se asteapta ca businessul sa scadasub nivelul din 2009.

Potrivit unor estimari, asigurarile generale ar putea creste cucateva procente, in timp ce asigurarile de viata vor ramane lanivelul de anul trecut.

Apartamente mai ieftine cu 20-25% pe an

2009: Va mai continua scaderea pretului locuintelor, dupa ceanul trecut apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit in mediecu peste 20%, conform indicelui imobiliar ZF?

Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucuresti aucontinuat sa scada cu circa 25% pe parcursul anului trecut,potrivit indicelui imobiliar ZF. Apartamentele vechi au tras dupaele si preturile in ansamblurile noi, astfel ca in cartiere precumTitan sau Militari majoritatea proiectelor dezvoltate se vand acumcu 900-1.000 de euro/mp construit.

2010: Cel putin pentru prima parte a anului viitor este deasteptat ca numarul tranzactiilor sa fie redus, astfel caproprietarii care vor dori sa vanda ar putea opera noi reduceri depreturi.

Programele "Prima casa" sau TVA-ul de 5% nu au avut deocamdataun efect puternic in reluarea tranzactiilor.

Continua razboiul chiriilor in malluri

2009: Cine va castiga "razboiul chiriilor" in malluri, inconditiile in care retailerii dintr-o serie de proiecte solicitaniveluri mai mici pe fondul vanzarilor slabe?

Retailerii au fortat mana celor mai multi proprietari de mallurisi au obtinut reduceri de chirii de la 20% pana la "chirie zero"pentru o perioada determinata.

2010: Pentru acest an cei mai multi proprietari de malluri spunca nivelul chiriilor a fost ajustat suficient de mult pentru caretailerii sa-si permita sa plateasca, dar sunt si centrecomerciale cu un grad de ocupare scazut, unde proprietarii vor finevoiti sa fie flexibili pentru a atrage chiriasi sau vor finevoiti sa inchida. Insolventele retailerilor, care s-ar puteatransforma in falimente in acest an, ar putea da dureri mari de capinclusiv proprietarilor de malluri.

Declinul pietei auto continua si in 2010

2009: Cum va evolua piata auto in 2009 dupa ce in ultimultrimestru al lui 2008 aceasta s-a prabusit cu peste 50% pe fondultriplarii importurilor de masini second-hand, dar si al inaspririiconditiilor de creditare?

Vanzarile de masini au inregistrat o scadere de 55% in 2009 laaproximativ 130.000 de unitati, cel mai scazut nivel din ultimiicinci ani.

2010: Jucatorii din piata auto se asteapta in 2010 la o scaderea vanzarilor de aproximativ 10% comparativ cu anul precedent,declin care ar duce piata aproape de nivelul celei din 2003.

Datorita taxei de poluare o scadere importanta este asteptata sila nivelul importurilor de masini second-hand.

Sperante la Bursa

2009: Isi va reveni Bursa de la Bucuresti dupa caderea dramaticadin 2008 sau va continua trendul descendent? Cum vor inchide anulindicii bursieri, peste sau sub nivelurile de acum?

Bursa a surprins pe toata lumea si nu doar ca si-a revenit, dara adus unele dintre cele mai mari castiguri din ultimii ani: 61% peBET si 90% pe SIF-uri.

2010: In acest moment toata lumea se intreaba daca aceastarevenire poate continua, in conditiile in care chiar si dupacresterile de anul trecut, actiunile romanesti au recuperat doar oparte din pierderile din 2008, iar pana la nivelurile din 2007 armai fi mult loc de crestere. Pe de alta parte, economia inca nu dasemne de revenire pentru a sustine continuarea cresterilor peBursa.

Piata de obligatiuni, noul El Dorado?

2009: Va creste piata de obligatiuni? Va creste numarul deemisiuni de obligatiuni municipale si corporative avand in vedereca imprumuturile bancare sunt mai greu de accesat?

Piata de obligatiuni a devenit mai vizibila in 2009, insadatorita titlurilor de stat si a obligatiunilor municipale.Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni a atins un nivel record.

2010: Statul ramane in continuare principalul emitent deobligatiuni, iar cererea mare de finantare din partea Ministeruluide Finante si a municipalitatilor tine dobanzile ridicate, ceea ceface ca finantarea prin emisiuni de obligatiuni sa ramana scumpapentru companii.

Nu mai sunt bani de dividende

2009: Cate companii de pe Bursa vor mai distribui dividende dinprofitul pe 2008, in conditiile in care o parte dintre emitenti seconfrunta cu dificultati in finantarea investitiilor?

Unele companii au renuntat sa mai distribuie dividende, cum ecazul Petrom, altele le-au redus, cum e cazul SIF-urilor.

2010: Tendinta se va mentine si anul acesta, dar de aceasta datadin cauza scaderii puternice a profiturilor companiilor listate.BRD, cea mai mare banca locala listata, si Alro Slatina (ALR) vorreduce probabil dividendele din cauza scaderii profiturilor.

Falimente nu, dar insolvente da

2009: Vor fi falimente ale unor companii listate, avand invedere ca unele au pierdut peste 90% din valoare anul trecut? Sevor delista companii din cauza scaderii capitalizarii pe Bursa?

Ceea ce nimeni nu-si dorea s-a intamplat: Flamingo International(FLA) a anuntat la finele anului trecut intrarea in insolventa.Acesta este cel mai important caz de insolventa de pe Bursa.

2010: Companiile listate continua sa se confrunte cu probleme delichiditate, in special cele care nu au actionari puternici inspate, astfel ca aparitia unor noi cazuri de insolventa pe Bursa nuar surprinde. Pe de alta parte, ramane de vazut in ce masura acestecompanii se vor putea redresa si in ce masura va fi dispusa piatasa le ajute.

Vor risca mai mult investitorii?

2009: Va continua cresterea fondurilor monetare si deobligatiuni, in conditiile in care se asteapta o scadere adobanzilor? Vor continua investitorii sa scoata bani din fondurilediversificate si de actiuni?

Cresterea fondurilor monetare si de obligatiuni a continuat siin 2009 si cu mai mult avant decat in anul precedent.

In 2010 marea provocare pentru administratorii de fonduri va fisa convinga investitori sa riste. Gratie sprijinului primit deforta de vanzari a bancilor, fondurile monetare si de obligatiuniau spart record dupa record in 2009, incheind anul cu active netetotale de 2,4 mld. lei, mai mult cu 313% decat la finele anuluiprecedent. Astfel, averea fondurilor mutuale a urcat pana la peste3 mld. lei. Retragerile de bani din fondurile de actiuni s-aucalmat in 2009.

Nici piata de mobila nu o duce prea bine

2009: Vor reusi producatorii de mobila sa mentina exporturile demobila la circa 1 mld. euro, la cat s-au ridicat in ultimii ani inconditiile recesiunii din Vest? De raspunsul la aceasta intrebaredepind locurile de munca pentru mii de oameni.

Industria mobilei a avut un trend descendent in 2009, pe toatepalierele: retail, productie, import, export. Conform estimarilorAsociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in 2009exportul de mobila ar fi trebuit sa fie cu 18-20% mai mic fata denivelul de circa 1,1 mld. euro din 2008.

In aceste conditii, livrarile externe de mobila s-ar situa lacirca 900 mil. euro. La jumatatea anului 2009, in industrie lucrau56.000 de oameni.

In 2010, piata va continua sa piarda din valoare, insa intr-unritm mai domol, conform estimarilor principalilor jucatori dinindustrie. Scaderea de 5% prognozata ar putea da speranteproducatorilor intr-o revenire in 2011. Cu toate acestea, ritmullent in care se finalizeaza proiectele imobiliare ridica semne deintrebare cu privire la data de la care vanzarile vor reintraefectiv pe crestere.

Randamentele au crescut, dar tot nu sunttranzactii

2009: Vor fi tranzactii cu birouri sau centre comerciale larandamente investitionale de peste 10%, similare celor din urma cupatru-cinci ani, in conditiile in care piata este deocamdatacvasi-blocata?

Singura tranzactie notabila din 2009, al carei randament alinvestitiei a fost facut public, este vanzarea proiectului EuropeanRetail Park din Braila, pentru 63 mil. euro, la care cumparatoriivor obtine in primul an o rata de capitalizare de 9,3%.

2010: Cu toate acestea, o parte din fondurile de investitii isievalueaza in aceasta perioada activele tinand cont de randamentechiar mai mari, astfel ca preturile s-au intors deja in urma cupatru-cinci ani.

Ramane de vazut cate tranzactii vor fi realizate la acestepreturi sau vor fi scaderi si mai mari.

Fara bani straini

2009: Vor reveni fondurile de investitii straine pe Bursa, inconditiile in care incertitudinile persista pe pieteleinternationale, iar scaderea ratingului de tara al Romaniei facepiata locala mai putin atractiva?

Nu au revenit. Intrarile de capital strain pe Bursa au fost incontinuare scazute anul trecut, singura veste buna fiind cafondurile straine nu au mai vandut la fel de mult ca in 2008.

2010: Este putin probabil ca fondurile straine vor intraputernic pe piata in acest an, in conditiile in care lipsescdeocamdata semne concrete ale revenirii economice, iar situatia dinregiune este incerta.

In plus, in lipsa listarii unor companii importante, piatalocala nu este suficient de atractiva.

Brokerii supravietuiesc tot mai greu

2009: Cate societati de brokeraj vor mai ramane pe piata si catevor da faliment, in conditiile in care valoarea scazuta atranzactiilor le va afecta puternic veniturile siprofitabilitatea?

Majoritatea au ramas, desi valoarea tranzactiilor a continuat sascada. Doar trei societati de brokeraj si-au inchis activitateavoluntar, iar altele doua au fost scoase din piata de CNVM pentrudiferite nereguli.

2010: Dintre cele 70 de societati de brokeraj de pe piata, doaro treime au un nivel de activitate care sa le mentina oarecumprofitabile, restul zbatandu-se sa supravietuiasca cu ajutorulbanilor de la actionari.

Seceta la listari in continuare?

2009: Vor mai fi listari in 2009, avand in vedere ca preturilemici de pe Bursa si lipsa de interes a investitorilor fac aproapeimposibila obtinerea unui pret bun in ofertele publiceinitiale?

Listarile au lipsit aproape cu desavarsire, cum era de asteptat.Doar doua fonduri de investitii ale OTP au strans bani de pe Bursaanul trecut.

2010: Brokerii nu si-au pierdut inca speranta si asteapta macarin 2010 o dezmortire a listarilor. Fondul Proprietatea si Bursa deValori Bucuresti s-ar putea lista anul acesta, iar lansarea pieteide actiuni de la Sibex ar putea creste miza pentru atragerea de noiemitenti.

De unde se mai pot lua bani?

2009: La ce alternative de finantare vor apela companiilelistate, in conditiile in care multe dintre ele nu mai pot derulamajorari de capital din cauza pretului mic al actiunilor?

Companiile listate nu au avut prea multe solutii de finantare,in conditiile in care si creditele bancare au ramas scumpe, astfelca au preferat sa renunte la investitii pentru a-si asiguraresursele curente necesare continuarii activitatii.

2010: Nici anul acesta nu se anunta prea diferit, desi preturileactiunilor au mai crescut. Doar companiile cu actionari majoritariputernici isi vor permite sa faca majorari de capital.

Dacia pariaza pe Duster

2009: Cum va traversa Automobile Dacia criza auto mondiala in2009 dupa ce vanzarile au scazut la jumatate in ultimele doua luniale anului?

Surprinzator, exporturile Dacia au urcat cu aproape 50% in 2009,in timp ce productia uzinei a urcat la aproape 300.000 de unitati,cel mai ridicat volum din istoria marcii.

2010: In luna martie Dacia va lansa SUV-ul Duster, cel de-alsaselea model din gama constructorului autohton, care in 2010 arputea atinge un nivel al productiei de aproape 150.000 de unitati,potrivit oficialilor Renault. In conditiile in care si in acest anse anunta noi programe de tip "Rabla" la nivel european, nivelulexporturilor se va mentine la peste 80% din totalul productieiuzinei.

Ford atrage noi investitii

2009: Ce se va intampla in 2009 cu industria auto care angajeaza200.000 de oameni si produce 9% din PIB?

Aproape 10.000 de locuri au fost restructurate in cadrulfurnizorilor de componente in 2009 in urma crizei economice, celmai putin afectati fiind cei care au produs pentru Dacia.

In 2010 demararea productiei de catre Ford a celui de-al doileamodel in uzina de la Craiova va atrage noi investitii din parteafurnizorilor de componente si va crea noi locuri de munca. Grupulamerican Johnson Controls are in plan constructia unei a patrafabrici in Romania la Craiova pentru a putea acoperi cererea dinpartea Ford.

Un dus rece pentru retelele de magazine

2009: Marile retele din comertul alimentar isi vor continuaexpansiunea agresiva in acest an chiar si pe o piata mai putinatractiva decat in 2008?

Retelele de magazine au renuntat in 2009 la planurile agresivede expansiune, iar acest lucru s-a resimtit mai ales pe segmentulhipermarketurilor, unde jumatate din proiectele noi au ramas pehartie.

2010: Cu toate acestea, studiile de piata arata ca marile retelecontinua sa castige teren pe o piata estimata la peste 20 demiliarde de euro, in detrimentul micilor comercianti locali, pentruca retailerii operati de multinationale si-au asigurat surse maiieftine de finantare de pe pietele externe. In 2010, doarrelansarea consumului si deblocarea marilor proiecte de centrecomerciale ar putea aduce un ritm mai mare de expansiune alretelelor de magazine, comparativ cu anul trecut.

Marii investitori au pariat pe industriaFMCG

2009: Romania va atrage noi investitii din parteamultinationalelor din industria bunurilor de larg consum inconditiile diminuarii consumului in Europa si in lume?

Cele mai mari greenfield-uri anuntate in sectorul bunurilor delarg consum pentru 2009, fabrica de sucuri Pepsi Americas de langaBucuresti si fabrica de sampoane a P&G de la Urlati, au mersinainte conform planurilor initiale.

2010: Alte companii de profil care au finalizat investitii mariin 2009 sunt Coca-Cola, Maspex, Ursus Breweries, JTI, precum siproducatorii romani Scandia si Unicarm.

In acest an, cea mai mare temere a producatorilor din industriade profil este continuarea declinului consumului. In plus,companiile cu capital romanesc atrag atentia ca nu vor puteabeneficia de o eventuala redresare a consumului daca creditarearamane blocata si in 2010.

Investitorii s-au ingramadit sa cumpere pe sfarsit dean

2009: Se va debloca piata de fuziuni si achizitii? Printreconsultanti principale intrebare care se ridica este dacainvestitorii vor intra la cumparare in 2009, in conditiile in careinca din cea de-a doua decada a anului trecut acestia sunt inexpectativa.

Abia in a doua jumatate a anului trecut piata de fuziuni siachizitii (M&A) a dat primele semne de dezmortire, cand au fostsemnate deal-uri de circa 1 mld. euro, nivel dublu fata de primelesase luni. Cu toate acestea, in 2009 piata de M&A a fost depeste 1,4 mld. euro, adica numai un sfert din nivelul atins in2008.

In 2010, piata de M&A va genera cele mai multe oportunitatide achizitii pentru firmele care urmaresc active ale companiilor cuprobleme, deal-uri incepute, dar care nu s-au finalizat in 2009.Tranzactiile vor fi favorizate si de ajustarea asteptarilorvanzatorilor, iar primele deal-uri se asteapta din al doileatrimestru.

Cu ochii pe aurul negru

2009: Cat va costa barilul de petrol? Anul 2008 debuta cu unbaril de 100 de dolari, in cateva luni "aurul negru" ajungea laaproape 150 de dolari si se prabusea in ultimele luni ale unui ande criza sub pragul de 40 de dolari.

"Aurul negru" a finalizat anul 2009 cu o valoare de circa 80 dedolari, de peste doua ori mai mare comparativ cu cea de lainceputul anului trecut.

2010: Unii jucatori cred ca barilul va evolua anul acesta inintervalul de 70-90 de dolari, nefiind insa excluse posibilevariatii speculative. Companiile de profil spun ca mentinereabarilului de petrol la un nivel de 70-80 de dolari nu creeazaprobleme nici pentru producatori, care-si pot continua investitiilein explorare si productie, si nici pentru consumatori, care nu vorfi supusi unor cresteri de pret abrupte. Ceea ce a uimit anultrecut piata de profil a fost faptul ca revenirea pretului lapetrol nu a coincis cu cresterea cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO