Eveniment

Anunţul că Fed va discuta în decembrie despre creştere dobânzilor trimite dolarul american la maximul ultimelor trei luni

Anunţul că Fed va discuta în decembrie despre...

Autor: Liviu Popescu

30.10.2015, 00:05 1308

Cotaţia pentru dolarul american a crescut ieri la 4,04 lei/dolar, cu 1% peste nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins astfel maximul ultimelor trei luni după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a sugerat posibilitatea creşterii dobânzii în luna decembrie dacă apar veşti bune privind piaţa muncii şi inflaţia din cea mai mare economie la nivel mondial. BNR nu mai anuţase un curs atât de ridicat pentru dolarul american din 7 august. Şi pe pieţele internaţionale dolarul american s-a apreciat faţă de euro la 1,08 unităţi, ceea ce a avut impact şi pe piaţa locală.

„După ce Fed a declarat că în decembrie va discuta despre creşterea ratelor, dolarul american a atins un maxim al ultimelor două luni şi jumătate faţă de euro. Monedele Europei emergente s-au întărit faţă de euro în urma şedinţei Fed“, scriu analiştii Piraeus Bank într-un studiu. Referinţa anun­ţată de Banca Naţională a României pentru un euro a fost ieri de 4,43 de lei pe unitate, după ce moneda naţională a testat nivelul de 4,42 lei. Francul elveţian a crescut ieri la 4,08 la cursul BNR, faţă de un nivel de 4,07 lei atins în ziua precedentă.

„Reducerea incertitudinilor şi temperarea temerilor privind economia globală vor duce, probabil, la o relaxare în pieţe şi la câştiguri pentru moneda românească“, scriu analiştii ING într-un studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO