Eveniment

AOAR: Cercetarea în domeniul bioplasticului în România poate concura cu cea din oricare ţară. Costel Alexe, ministrul mediului: Din 6 mil. tone de deşeuri din România, mai mult de jumătate sunt biodeşeuri. Românii vor primi bani pentru returnarea recipientelor din plastic sau sticlă

AOAR: Cercetarea în domeniul bioplasticului în România...

Autor: Răzvan Botea

27.08.2020, 00:03 441

Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), a spus, miercuri, în cadrul unui eveniment al asociaţiei, că România poate concura cu orice ţară în domeniul cercetării bioplasticului, în condiţiile în care cercetările în acest domeniu sunt la acelaşi nivel. De asemenea, el spune că România are o tradiţie în producţia de bioplastic.

„Problemele de mediu s-au transformat dintr-un cost pentru mediul de afaceri în posibilitatea realizării unui beneficiu (...) Businessul românesc poate deveni competitiv în afaceri cu valoare adăugată mare, nu neapărat în IT. Putem concura, de exemplu, în domeniul cercetării din bioplastic cu oricine din lumea asta pentru că toţi pornim de la acelaşi nivel în momentul de faţă“, a spus Florin Pogonaru.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri în domeniul biodeşeurilor. Costel Alexe, ministrul mediului, a spus, în cadrul evenimentului, că România produce anual 6 mil. tone de deşeuri, dintre care 50-55% sunt biodeşeuri.

El a mai spus că, până la finalul lunii septembrie, va intra în dezbatere publică un proiect de act normativ prin care se propune un sistem de garanţie-depozit la cumpărarea băuturilor în recipiente de plastic sau sticlă.

ÑSunt 6 mil. de tone de deşeuri în România anual. Din toată această imensă cantitate, 50-55% sunt biodeşeuri, la care se adaugă reciclabile (...) Prin acest sistem garanţie-depozit, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin şi vor returna recipientele, fie că şi-au luat răcoritoare sau băuturi alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient care trebuie introdus în economia circularăî, a spus ministrul Alexe.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO