Eveniment

AOAR cere eliminarea impozitului pe profitul reinvestit

08.04.2004, 00:00 18



Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) continua sa sustina reintroducerea facilitatii fiscale privind profitul reinvestit, in ciuda incercarilor oficialilor Ministerului Finantelor de a convinge firmele sa utilizeze amortizarea accelerata.



"Impozitul pe profitul reinvestit trebuie adus la cota zero deoarece este generator de resurse pentru investitii. De aceea, vom continua discutiile reprezentantii Ministerului Finantelor si vom sustine ca profitul reinvestit sa fie scutit integral de impozit pentru anumite domenii", a declarat ieri Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR. El a adaugat ca Asocia va sustine aplicarea diferentiata a impozitului pe profitul reinvestit in functie de destinatia investitiilor.



"Anul trecut, bugetul a incasat din impozitul pe profit circa 40.000 de miliarde de lei. Daca jumatate din acesti bani, respectiv 20.000 de miliarde, adica circa 5 miliarde de euro, ar fi fost reinvestiti, bugetul ar fi avut si mai mult de castigat", a mai spus Bostina. El a mai spus ca reintroducerea facilitatii fiscale privind profitul reinvestit il va determina pe intreprinzator "sa faca profit cat mai mare si sa reinvesteasca".



Prin Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie, Finantele au oferit ca alternativa facilitatea amortizarii accelerate a investitiilor in active care tin de dotari tehnologice si nu de cladiri ori automobile.



Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a apreciat ieri ca amortizarea accelerata este mai avantajoasa pentru companii decat scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar reintroducerea scutirii de impozit ar da un semnal de instabilitate legislativa.



"Reintroducerea scutirii de impozit a profitului reinvestit va fi considerata ca un pas inapoi in materie de legislatie", a spus Manolescu. Ea a prezentat ieri din nou beneficiile amortizarii accelerate. "In primul rand, se adreseaza tuturor contribuabililor, nu numai celor care au profit. In al doilea rand, se adresaza tuturor surselor de investitii, fie ca aceaste sunt credite, profit, surse atrase etc. Si nu in ultimul rand, in contabilitate vor fi inregistrate cheltuielile cu amortizarea liniara, astfel ca firmele vor avea profit contabil", a spus Manolescu. Ea a adaugat ca nu este in avantajul Romaniei sa lase la alegerea firmelor tipul de facilitate pe care doresc sa-l practice.



Amortizarea accelerata permite unei firme care investeste pentru cumpararea de tehnologie sa deduca, in prima luna de la punerea in functiune a utilajelor, jumatate din valoarea de achizitie, indiferent daca obtine sau nu profit. Metoda reducerii sau scutirii de impozit pe profitul reinvestit utilizata in trecut in Romania prevedea, in cazul unor noi investitii, posibilitatea deducerii cu 50% a impozitului pentru marii investitori si integral in cazul IMM, dar numai daca respectivele firme obtineau profit.



Manolescu a spus ca Ministerul Finantelor va continua sa dialogheze cu reprezentantii comunitatii de afaceri pentru definitivarea strategiei fiscale pentru perioada 2005-2007, astfel incat in prima parte a lunii mai se poata fi luata o decizie in ceea ce priveste impozitul pe profitul reinvestit si amortizarea accelerata. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO